Emil Boc a terminat în anul 1991 Facultatea de Istorie și Filosofie din Cluj, iar în anul 1995 acesta a finalizat cursurile Facultății de Drept. Începând cu anul 1996, fostul premier este înscris ca avocat în Baroul Cluj. Din 2000 este doctor în științe politice și filosofie politică, precum și doctorand în drept constituțional și instituții politice. În prezent, primarul ocupă postul de conferențiar universitar Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării și la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj.

Potrivit ultimei declarații de avere, Emil Boc a obținut un venit anual de 150.240 de lei de la instituția pe care o conduce și 57.696 de lei de la Universitatea Babeș-Bolyai.

Familia Boc are un cont în bancă în lei de 309.000, dar şi unul în euro cu suma de 3.000 de euro şi unul în dolari americani, cu 6.000 de dolari.

 Emil Boc mai deține două apartamente, unul fiind trecut pe numele fiicei sale, Cezara. În plus, familia Boc deţine o casă şi o cabană de vacanţă la Răchiţele, localitatea natală a fostului prim-ministru, dar şi câteva suprafeţe de teren.

De asemenea, Emil Boc a trecut în declaraţia sa de avere şi o maşină Peugeot din anul 2007.