Următoarele alegeri prezidenţiale din Federaţia Rusă vor avea loc în 2024, iar Vladimir Putin va putea candida din nou, graţie unei recente revizuiri a Constituţiei.

Discuţiile despre alegerile prezidenţiale din 2024 îl deranjează pe Putin: Ar destabiliza situaţia

Totuşi, discuţiile şi analizele pe marginea acestui subiect sau a faptului că altcineva ar putea veni în locul său, la Kremlin, nu-i plac deloc lui Vladimir Putin.

Liderul rus avertizează că evocarea succesiunii sale “destabilizează” ţara, potrivit agenţiei AFP.

“Avem timp, înaintea viitoarelor alegeri, iar discuţii pe această temă ar destabiliza situaţia.

Situaţia trebuie să rămână calmă, stabilă, pentru ca organele de stat, structurile statului să lucreze şi să privească senin către viitor”, a declarat Vladimir Putin, joi, într-un interviu acordat postului american CNBC.

Reforma constituţională de anul trecut i-ar permite lui Vladimir Putin să rămână în fruntea Rusiei până în 2036

Preşedintele Federaţiei Ruse a subliniat faptul că nu a luat, deocamdată, o decizie privind candidatura sa. Totuşi, el este autorizat de Constituţie să candideze pentru un nou mandat, a adăugat Putin.

În 2020, Constituţia Rusiei a fost reformată, scopul nedeclarat fiind acela de a-i permite lui Vladimir Putin să poată candida în continuare şi să-şi păstreze mandatul de preşedinte, dacă va dori asta, până în 2036.

De două decenii în fruntea Federaţiei Ruse

Aflat la conducerea ţării de 20 de ani, din anul 2000, Vladimir Putin se laudă că a scos Rusia din criza economică şi politică provocată de căderea URSS. Însă această stabilizare a avut ca preţ o concentrare a puterii în mâinile sale şi ale serviciilor de securitate FSB.

Autorităţile au angajat o reprimare puternică a opoziţiei şi presei independente anul acesta, interzicând mişcarea principalului opozant al puterii, Aleksei Navalnîi, încarcerat după ce a supravieţuit unei otrăviri cu noviciok de care îl acuză pe Putin şi FSB-ul.