Aparentă detensionare a situaţiei din Belarus: preşedinţii Rusiei şi Belarusului, Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko au convenit, luni, că Moscova poate retrage de la frontiera cu Belarus trupele ruse care ar fi trebuit să servească drept forţă de poliţie de rezervă în cazul în care protestele ar fi devenit violente. Informaţia a fost transmisă de purtătorul de cuvânt al Kremlinului şi preluată agenţia rusă TASS.

Putin şi Lukaşenko s-au întâlnit în staţiunea rusă Soci, în timp ce liderul de la Minsk se confruntă acasă cu proteste de amploare în urmă alegerilor prezidenţiale din 9 august, despre care opoziţia din Belarus susţine că au fost fraudate.

“Un rezultat important al convorbirilor celor doi preşedinţi de la Soci este acordul ca Rusia să înlăture unităţile de rezervă de poliţişti şi ale gărzii naţionale care au fost desfăşurate în apropierea frontierei Rusia-Belarus, iar oamenii au fost trimişi în bazele lor permanente”, a declarat Dmitri Peskov.

Preşedintele belarus ar fi dispus să modifice Constituţia

Totodată, Aleksandr Lukaşenko a confirmat în timpul întâlnirii cu Vladimir Putin că vrea să modifice Constituţia, a mai precizat purtătorul de cuvânt.

“Lukaşenko şi-a confirmat intenţia de a aduce modificări Constituţiei”, a spus Dmitri Peskov după întâlnirea de peste 4 ore a celor doi preşedinţi de la Soci.

Amănuntele acestei revizuiri a constituţiei, susţinute de Moscova şi deja evocată de Lukaşenko, rămân vagi. Preşedintele belarus a spus la sfârşitul lui august că “specialişti” lucrează la această reformă, care va fi apoi supusă unui “referendum”, scrie Agerpres.

Credit de 1,5 miliarde de dolari acordat de Moscova ţării vecine

Peskov a confirmat că Moscova va acorda un credit de un miliard şi jumătate de dolari Belarusului, ale cărui dificultăţi economice au fost amplificate de criza coronavirusului.

În pofida mişcării de protest inedite care zguduie Belarus de la începutul lui august, Lukaşenko rămâne “preşedintele legitim al ţării şi interlocutorul lui Vladimir Putin”, a spus Peskov.

“Noi vrem ca ceea ce se întâmplă în Belarus să se deruleze nu prin procese anti-constituţionale, ci în cadrul legii”, a adăugat el.

Întâlnirea cu Putin este prima a lui Lukaşenko cu un lider străin de la începutul protestelor împotriva realegerii sale.