Reuşită importantă pentru Ucraina la nivel european în încercarea sa de a se elibera de sub presiunea exercitată de Rusia.

După ce Crimeea a fost anexată de Rusia în 2014, Ucraina a depus o plângere în acest dosar la CEDO, iar astăzi Curtea a luat o primă decizie. Mesajul transmis de CEDO îl va nemulţumi în mod sigur pe Vladimir Putin.

Ucraina, decizie favorabilă din partea CEDO în dosarul anexării Crimeei

Joi, 14 ianuarie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a apreciat joi drept „parţial admisibilă” plângerea depusă de Ucraina împotriva Rusiei. Ucraina mai are însă de aşteptat pentru o hotărâre finală. O decizie pe fond va fi luată „la o dată ulterioară”, transmite AFP.

Potrivit comunicatului CEDO, Ucraina acuză Rusia că s-a făcut vinovată de „numeroase încălcări ale Convenţiei europene a drepturilor omului în Crimeea”. Aceste fapte ar fi avut loc din februarie 2014 până în august 2015.

Curtea cu sediul la Strasbourg transmite că Rusia a exercitat într-adevăr un „control efectiv” asupra Crimeei. Acest lucru e demonstrat de „amploarea şi puterea prezenţei militare ruse” în peninsula ucraineană.

Relatarea Kievului în faţa instanţei, considerată „coerentă şi concordantă”

Prezenţa Rusiei „a fost întărită din ianuarie până în martie 2014 fără consimţământul autorităţilor ucrainene şi în absenţa vreunui element care să sugereze că o ameninţare ar viza trupele ruseşti staţionate în Crimeea”, afirmă CEDO. Curtea notează de asemenea că „relatarea” prezentată de Kiev în faţa instanţei este „coerentă şi concordantă”.

Documentul, continuă Curtea, are la bază „elemente de informare detaliate şi specifice, prezentate cu probe suficiente care indică faptul că soldaţii ruşi nu erau observatori pasivi, ci că ei participaseră activ la evenimentele reclamate”.

CEDO relevă de asemenea că nu i s-a cerut să stabilească „dacă integrarea Crimeei, potrivit dreptului rusesc, în componenţa Federaţiei Ruse, este legală din punct de vedere al dreptului internaţional”.

Anexarea de către Rusia în 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea a fost urmată de un conflict armat cu separatişti proruşi în estul Ucrainei, care continuă şi în prezent în pofida numeroaselor armistiţii, soldat cu aproape 13.000 de morţi, conform cifrelor ONU.