Preşedintelui rus Vladimir Putin nu i-a fost administrat încă vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de centrul Gamaleia din Moscova pentru că preparatul se află încă în proces de testare, a explicat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Şeful statului nu poate participa la vaccinare ca voluntar”, a spus Peskov într-o declaraţie citată de TASS.

Putin a aprobat personal testarea vaccinului

Rusia a fost prima ţară care a înregistrat un vaccin împotriva COVID-19 destinat utilizării în masă.Vaccinul Sputnik V constituie în prezent obiectul unor teste avansate pe 400.000 de voluntari.

„Preşedintele nu poate folosi un vaccin necertificat”, a spus Peskov, adăugând că perioada de testare se va încheia în curând, iar Putin ar putea decide apoi dacă va utiliza vaccinul.

Vaccinul Sputnik V este numit astfel după primul satelit artificial plasat pe orbită, Sputnik-1, un triumf al Uniunii Sovietice în cursa spaţială cu superputerea rivală SUA la sfârşitul anilor 1950.

Putin a aprobat personal testarea vaccinului, afirmând că una din cele două fiice ale sale s-a vaccinat cu succes, fără a prezenta vreun efect secundar mai grav decât o uşoară febră temporară.

Preț de două ori mai mic decât cele occidentale

În context, Rusia a anunțat cât va costa vaccinul anti-Covid denumit „Sputnik V”, despre care autoritățile de la Moscova susțin că ar avea o eficiență de peste 95%. Prețul unei doze de vaccin va fi de mai puțin de 10 dolari, cu mult sub costurile anunțat de companiile Pfizer și Moderna.

Astfel, vaccinul rusesc Sputnik V a demonstrat o eficienţă de peste 95% la 42 de zile după administrarea primei doze şi va costa mai puţin de 10 dolari, au anunţat marţi Centrul de cercetare Gamaleia din Moscova şi Fondul de Investiţii Directe din Rusia (FIDR) într-un comunicat comun, citat de EFE.

FIDR a precizat că preţul de sub 10 dolari pentru o doză este de două ori mai mic decât cel al vaccinurilor care folosesc tehnologia ARN mesager, aşa cum se întâmplă în cazul vaccinurilor anti-Covid dezvoltate de companiile americane Moderna şi Pfizer.

Oficialii ruși spun că prețurile de 19,5 dolari pentru o doză de vaccin Pfizer și 25-37 de dolari pe una de vaccin produs de compania Moderna presupun costuri mult mai mari decât cele pentru Sputnik V, mai ales că pentru fiecare este nevoie de cel puțin două injecții pentru o eficiență optimă.