“Întotdeauna mi-am exprimat rezerve faţă de faptul că o scădere de TVA sau de taxe ar avea efecte în preţul final al produsului. Consider că poate avea un efect în reducerea evaziunii, dar nu în scăderea preţurilor pe raft. Sunt informaţii neoficiale care spun că ministrul de finanţe desemnat nu este de acord cu scăderea TVA la produsele din panificaţie. Ministrul Finanţelor are întotdeauna un cuvânt de spus pe taxe şi impozite”, a spus Fuia.

La rândul său, ministrul desemnat Daniel Constantin crede că o reducere a TVA în domeniul panificaţiei, unde “evaziunea fiscală este de 60%”, se pot “scoate la suprafaţă sute de milioane euro” care sunt necesare pentru îmbunătăţirea sectorului agricol şi pentru alte investiţii.

În plus, premierul desemnat Victor Ponta a declarat că măsura reducerii TVA este necesară şi că aceasta se va regăsi cel târziu în proiectul bugetului de stat pe anul 2013, pentru că scade evaziunea, este un sprijin pentru producătorii agricoli din ţară, iar pe termen mediu şi lung creşte încasările la buget.
“Din punct de vedere al calculelor, trebuie să vedem când putem să o punem în practică”, a spus Ponta, care a precizat că această măsură se va regăsi “cel târziu” în proiectul bugetului de stat pe anul 2013.

Ideea reducerii TVA pentru alimentele de bază este mai veche, ea fiind susţinută la un moment dat şi de fostul ministru Valeriu Tabără.