PSD revine cu noi acuzații și cu noi cereri. De această dată, social democrații vor să îl cheme pe Florin Cîțu în Parlament. Aceștia îi cer premierului să dea explicații cu privire la vizita recentă de la Bruxelles, dar și cu privire la planul național de recuperare și reziliență de care, spun ei, premierul își bate joc.

Totodată, PSD a mai anunțat că va depune mai multe amendamente la legea Bugetului prin care vor cere mărirea pensiilor și a alocațiilor.

În ceea ce privește sumele necesare, social democrații susțin că există bani, însă Guvernul preferă să se raporteze la categoriile sociale din România ca la ”o cheltuială”.

”Am argumentat atunci când am prezentat bugetul alternativ că, în aceleași condiții restrictive de deficit bugetar, pe o creștere estimată a PIB-ului de noi, de 1,118, actualul guvern de 1,116 miliarde de lei, putem prin redistribuire, prin alte priorități, să găsim suficiente resurse și pentru creșterea punctului de pensie, și pentru salarii.

Banii mulți sunt, ca întotdeauna, în pușculița guvernului, în fondul de rezervă al premierului, la acțiuni generale la Ministerul Finanțelor Publice. Dar să știți că este vorba de o întreagă filozofie asupra bugetului, care trebuie să genereze politici publice, nu trebuie să îl privim scurt, din punct de vedere contabil. Atunci când ne raportăm la categoriile sociale din România doar ca la o cheltuială, vom greși. Și asta fac cei de dreapta astăzi”, a declarat Radu Oprea.

PSD-ul îl cheamă în Parlament

În acest context, social democrații au cerut ferm ca premierul Florin Cîțu să se prezinte în Parlament în această săptămână. El trebuie să explice ce a discutat la Bruxelles și totodată, să spună foarte clar de ce își bate joc de Planul de Redresare și Reziliență.

Radu Oprea a mai adăugat că întreaga dezbatere trebuie să aibe loc în Parlament, iar premierul trebuie neapărat să vină cu explicații plauzibile.

„Am decis ca premierul Florin Cîțu să vină în Parlament în săptămâna 15-19 (februarie – n.r.), în conformitate cu regulamentul Camerei Deputaților, pentru a da explicații. Trebuie să spună foarte clar care a fost rezultatul vizitei la Bruxelles și de ce își bate joc de Planul Național de Redresare și Reziliență.

Toți au vorbit despre cele 14 milioane granturi și că acest Plan Național de Redresare și Reziliență trebuie să fie un efort al românilor. Dezbaterea trebuie să aibă loc în Parlament. Premierul trebuie să vină și să dea explicații”, a adugat el.