Dacă Guvernul Orban va pica, PSD nu va veni cu nicio variantă de premier, a spus Ciolacu, în direct la România TV, ceea ce înseamnă că partidul este mulțumit de modul în care Ludovic Orban conduce țara. Și în PSD se duc lupte crâncene pentru putere și în momentul de față niciun lider nu a reușit să se impună. Există o tabără în jurul lui Marcel Ciolacu și alta în jurul Gabrielei Firea, care l-ar împinge pe Sorin Grindeanu în față. Și Paul Stănescu are un cuvânt greu de spus, iar acesta nu are o direcție clară în prezent, însă surse ar dezvălui pentru Capital că baronul de la Olt s-ar visa premier.

În mod cert, PSD nu-și dorește acum alegeri anticipate pentru că încă nu sunt bine organizați, după haosul de la prezidențiale. Social democrații sunt avantajați de rămânerea în opoziție, pentru a lăsa guvernul Orban să gestioneze situații delicate cu bugetul, iar apoi să spună că PSD ar fi adus lapte și miere, iar PNL a creat sărăcie. Mesajul clasic, care a prins de fiecare dată. Deci PSD nu dorește să revină la cârma țării în acest moment în care se duc lupte aprige pentru putere în interiorul partidului.

Cine rămâne premier

Așadar dacă guvernul pică, Ludovic Orban va rămâne în mod cert premier interimar până la organizarea alegerilor anticipate, iar apoi, în mod normal ar trebui să redevină premier plin. Doar că multe voci susțin că președintele Klaus Iohannis ar avea alte planuri și că ar dori să propulseze un alt nume la Palatul Victoria.

Faptul că șeful statului a refuzat să ofere garanții publice că-l va numi tot pe Ludovic Orban premier, după alegeri a creat multă vâlvă în PNL și în special în tabăra Orban, care n-ar vrea ca guvernul să cadă acum, de teamă că vor pierde puterea definitiv, pe termen lung. În trecut, Iohannis a promis că dacă va câștiga alegerile, atunci Cătălin Predoiu va prelua executivul. Doar că acesta a fost scos în joc împingându-l spre Primăria Capitalei, unde a pierdut în fața Gabrielei Firea și a lui Nicușor Dan.

Acum liberalii din tabăra Orban se tem să nu se repete istoria. Doar că premierul în funcție are multă experiență și și-a luat și el o serie de măsuri pentru a nu rămâne în afara ecuației puterii. Este greu de crezut că Rareș Bogdan va fi împins spre funcția de prim ministru.

Orban a întărit că nu își dă demisia

“A existat o întreagă dezbatere. Această variantă nu a fost analizată nici în partid, nici în dezbaterile dintre partid şi preşedintele României. Este un subiect fals. Preşedintele României a fost întrebat pe tema aceasta şi a dat un răspuns. Pentru mine perpetuarea unor astfel de teme, care pornesc de la nişte fake news-uri, ştiri false, nişte minciuni, s-au inventat ştirile astea… (…) În general, nu plec de pe câmpul de luptă. Sunt un om care, atunci când m-am angajat să fac ceva, fac tot ce depinde de mine să realizez obiectivele pe care m-am angajat să le duc la bun sfârşit. Dacă reuşim să realizăm ce ne-am propus cu actualul Parlament, în mod clar, şi ei (cei de la PSD – n.r.) nu depun moţiune, oricât de tare i-am deranja cu deciziile pe care le luăm, înseamnă că luăm măsuri bune pentru Romania”, a afirmat Orban, întrebat la B1 Tv dacă este dispus să-şi depună mandatul de premier pentru a ajunge la alegeri anticipate.

El a mai spus că ipoteza demisiei nu a fost luată în calcul.