Liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Alfred Simonis, a declarat joi că deocamdată sunt peste 233 de parlamentari care ar vota moţiunea de cenzură şi a adăugat că un calendar al dezbaterilor va fi stabilit la începutul săptămânii viitoare, scrie Agerpres.

„Realitatea o vom vedea la vot. Calculele noastre arată că avem peste 233 de voturi până acum şi am încredere că, până la finalul începerii dezbaterilor şi până la votul pe moţiunea de cenzură, vom strânge voturile necesare şi vom depăşi acest număr lejer”, a afirmat Simonis la Parlament.

Nu se va întârzia mult cu demiterea Guvernului

Deputatul PSD a susţinut că, până în prezent, „nu există colegi” care să nu poată participa la şedinţa de plen sau care şi-ar fi manifestat intenţia de a nu vota moţiunea de cenzură.

Simonis a adăugat că joi, la Birourile permanente reunite, nu a putut fi stabilit un calendar pentru că „au fost absenţi câţiva colegi”, membri ai acestor foruri, dar şi pentru că luni va fi aleasă o nouă componenţă a acestora, cum se procedează la început de sesiune.

„Nu se va întârzia foarte mult, important este să începem activitatea la Parlament şi să găsim o dată potrivită pentru a demite acest guvern toxic pentru România”, a mai declarat social-democratul.

Întrebat dacă la consultările de la Cotroceni pe tema constituirii unui nou guvern, în cazul în care moţiunea va trece, PSD va mai propune un guvern de uniune naţională sau a abandonat această idee, Simonis a spus: „Nu am abandonat, rămâne să discutăm în partid. Probabil că acea variantă este una de lucru”.

Privatizarea sistemului de sănătate, una din criticile din moțiune

El a menţionat între criticile cuprinse în textul moţiunii privatizarea sistemului de sănătate.

„Premierul îl apără pe ministrul Costache, care seara operează la clinica privată şi a doua zi alocă bani din banii ministerului pentru a finanţa respectivul spital privat şi altele. (…) Ne referim la privatizarea sănătăţii. În momentul în care un guvern încearcă să mute din bugetul Ministerului Sănătăţii de la spitalele publice la spitale private sume importante – 6,5 miliarde de lei -, bugetul fiind acelaşi, înseamnă că cetăţenii români nu vor mai putea beneficia de aceleaşi servicii de la sistemul public de sănătate”, a argumentat liderul deputaţilor PSD.