Proteste masive la adresa Guvernului condus de Florin Cîțu. Federaţia “Solidaritatea Sanitară” organizează joi acţiuni de protest în Piaţa Victoriei şi în faţa Prefecturilor din judeţele ţării. Potrivit unui comunicat al organizaţiei sindicale, sindicaliștii au o serie de cerințe.

Cei care participă la proteste cer adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protecţia sănătăţii şi securităţii salariaţilor din sănătate. Este vorba de echipamente, circuite, resurse materiale şi umane etc.  astfel încât să determine o reducere semnificativă a numărului de salariaţi nou infectaţi cu SARS-CoV-2 şi decedaţi din cauza COVID-19. Ei vor și respectarea dreptului legal la pensia de urmaş pentru copiii colegilor decedaţi la datorie.

Proteste pentru anularea reducerii salariilor

Sindicaliştii mai cer creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul prevăzut de legea salarizării pentru anul 2022. Aceștia vor şi anularea reducerii salariilor de bază prevăzută de OUG nr. 226/2020. Un alt lucru aflat pe listă vizează raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale. Se cere şi acordarea tuturor sporurilor pentru condiţii de muncă la nivel maxim, ca şi introducerea tuturor categoriilor de lucrători din sănătate în Anexa nr. 2 a legii 153/2017.

Acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a pandemiei pentru toţi salariaţii din sănătate este o altă solicitare importantă. La fel este și acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30%, sporul pentru combaterea epidemiei şi plata orelor suplimentare, pentru toţi lucrătorii care încă nu au beneficiat de ele; plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază.

Trebuie spus că marți au avut loc proteste din partea sindicaliștilor din sistemul sanitar. Aceștia au acuzat modul în care sunt răsplătiți, după luni de zile de luptă cu pandemia. Miercuri, au fost proteste din partea membrilor de sindicat din domeniile administraţie publică centrală şi locală. La acțiune au participat și cei din asistenţa socială, poliţie şi poliţie de frontieră, grefă judiciară, penitenciare şi probaţiune, sport şi tineret, finanţe şi control financiar, mediu şi RA-APPS.