Propunerea președintelui, Emmanuel Macron, de reformare a sistemului de pensii i-a înfuriat pe francezi care au ieșit în număr mare în stradă, lucru ce a dus la blocarea transporturile feroviare și rutiere și închiderea mai multor școli la nivel național.

Sute de mii de oameni în grevă nelimitată

La manifestaţii au participat 615.000 persoane în Franţa, între care 76.000 în capitală, potrivit Ministerului de Interne, care anunţase 806.000 pe 5 decembrie, în prima zi a acestei mişcări şi a unei greve nelimitate care paralizează marile oraşe din Franţa de atâta timp.

Sindicatele şi-au declarat deocamdată intenţia de a continua protestele după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a anunțat că nu va renunţa la proiectul de reformă a sistemului de pensii. Macron ar fi dorit o încetare a acestora pe perioada sărbătorilor de iarnă și era dispus la „ameliorarea” proiectului prin intermediul discuţiilor cu sindicatele.

Compromisul lui Macron

Compromisul avut în vedere de Macron se referă la ‘o ameliorare posibilă în jurul vârstei pivot’, fixată deocamdată la 64 de ani începând din 2027 (faţă de 62 de ani în prezent), în scopul echilibrării financiare a sistemului. Salariaţii care se pensionează înaintea acestei vârste suportă o penalizare, iar cei care se pensionează peste vârsta respectivă primesc un ‘bonus’.

Prevederea este considerată inacceptabilă de sindicate şi mai ales de CFDT, confederaţia cea mai puternică, care este favorabilă proiectului de unificare a celor 42 de regimuri diferite de pensii, dar consideră ‘vârsta pivot’ drept o ‘linie roşie’.

Negocierile ar urma să fie reluate în luna ianuarie, Guvernul dorind să îl trimită apoi în Parlament, pentru a intra în vigoare în vara lui 2020.