Proprietarii de apartamente riscă să rămână fără bunuri

Proprietarii de apartamente au parte de o veste proastă. În Berlin, autoritățile sunt în stare de alertă din cauza unui grup de infractori care comit jafuri folosind acid azotic. Această substanță extrem de corozivă este utilizată pentru a eroda broaștele ușilor. Ea prezintă, însă, și un pericol grav pentru sănătatea proprietarilor, fiind extrem de toxică.

În ultimele zile, într-o clădire de apartamente din Berlin, hoții au dat lovitura de trei ori, creând o atmosferă tensionată în întregul imobil.

Un rezident a precizat pentru presa internațională că a stat de vorbă cu vecinii care nu au fost vizați de hoți, observând că până și aceștia au o stare de neliniște.

El a remarcat că utilizarea acidului azotic a amplificat sentimentul de neputință, deoarece oamenii simt că nu pot să se protejeze adecvat chiar și atunci când iau măsuri de securitate, precum instalarea a zece zăvoare diferite.

Berlin, Germania
Berlin (Germania)/SURSA FOTO: Dreamstime

Cum se folosesc hoții de acidul nitric?

Proprietarii de apartamente au parte de o veste proastă. Infractorii introduc acidul nitric, o substanță corozivă, inodoră și incoloră, în mecanismul broaștei ușii pentru a o deteriora.

Potrivit polițiștilor, cu câteva zile în urmă, infractorii aplică fire adezive extrem de subțiri pe uși pentru a verifica dacă există cineva în locuință.

Dacă firul rămâne intact pentru o perioadă prelungită, înseamnă că infractorii au liber la acțiune și pot să intre fără probleme.

„Acest apartament a fost afectat, încă se mai văd urmele aici. Acidul azotic prinde culoarea verde atunci când intră în contact cu alte substanțe.”, spune un reporter RTL.

Demonstrația arată cât de puternic este acidul azotic. Doar câteva picături din această substanță corozivă atacă imediat bucățile de cupru.

Acidul azotic este dăunător sănătății

Proprietarii de apartamente au parte de o veste proastă. Potrivit doctorului Christian Wittenburg de la Universitatea Hamburg, acidul azotic are o proprietate specială de oxidare. Aceasta ce îl face extrem de agresiv, în special față de metale.

Acesta a explicat că are loc o reacție care dizolvă încet foile de metal și eliberează gaze. El a avertizat că aceste gaze sunt toxice și nu ar trebui niciodată inhalate.

„Acidul azotic e special pentru că oxidează. Asta înseamnă că e foarte agresiv, în special față de metale. Așa cum putem vedea foarte clar aici, are loc această reacție care dizolvă încet foile de metal. Și eliberează gaze. Nu trebuie inhalate niciodată, pentru că sunt toxice.”, spune Christian Wittenburg, doctor la Universitatea Hamburg.

Inhalarea acidului azotic poate cauza probleme respiratorii și afecta plămânii. Contactul cu pielea poate duce la arsuri grave.

Conform doctorului Christian Wittenburg, este recomandat să spălați imediat zona afectată cu multă apă dacă intrați în contact cu un acid. Medicul se referă și la contactul cu acidul azotic. Este necesar, de asemenea, să fie consultat un medic.

„Dacă intrați în contact cu un acid, inclusiv cu acidul azotic, e mereu o idee bună să spălați imediat zona afectată cu multă apă. Și neapărat să mergeți la medic după aceea.”, spune acesta.