Copilul în vârstă de 4 ani care a intrat în comă după ce a fost anesteziat la o clinică stomatologică din Piteşti a decedat, a anunţat, miercuri, Raluca Alexandru, purtător de cuvânt al Spitalului „Grigore Alexandrescu”.

Substanţa care l-a ucis pe micuţ se numeşte propofol, cunoscut şi ca „medicamentul lui Michael Jackson”, după ce aceeaşi substanţă a dus şi la moartea celebrului artist. Jackson lua propofolul pe post de somnifer, iar o intoxicaţie gravă cu această substanţă a dus la moartea sa.

„Din câte ştiu eu, a fost un cocktail cu propofol dormicum, fără a respecta normele minime de securitate”, a precizat ministrul Sănătăţii despre cazul de la Piteşti.

Ce este propofolul şi cum ar trebui folosit?

Propofol este un medicament sedativ-hipnotic, care se administrează intravenos, utilizat pentru anestezia generală. Este folosit des în cazul unor proceduri precum endoscopia sau colonoscopia. Propofolul a înlocuit Tiopentalul, un medicament specific pentru sedare ce provoacă o senzație de euforie. Propofolul induce o serie de efecte organismului uman, motiv pentru care pacienții care îl primesc ar trebui să fie atent monitorizați.

Propofolul se foloseşte numai în spitale şi ar trebui să se regăsească în cabinetele stomatologice. Propofolul scade destul de mult tensiunea arterială și încetineşte respirația, motiv pentru care pacienții cărora le este administrată această substanţă trebuie să rămână sub monitorizare constantă.

Pacienții cărora le este administrat propofol se trezesc fără dureri de cap, nu își amintesc prea multe, motiv pentru care este supranumit „laptele amneziei”. Substanţa nu dă pacienţilor stări de vomă sau greață.

Propofolul este un produs foarte puternic, aduceţi-vă aminte de tragedia care s-a întâmplat cu Michael Jackson, tot din cauza unei supradoze cu acest medicament s-a pierdut celebrul artist şi acest medicament trebuie folosit numai în cadrul în care pacientul poate fi monitorizat corect.

Absolut, nu este un medicament care poate fi cumpărat de oricine din farmacii. Este un produs foarte eficient, dar care trebuie dozat cu mare atenţie, mai ales la pacienţii pediatrici cu greutate corporală mică”, a declarat ministrul Sănătăţii, Victor Costache, pentru România TV.