Programul de lucru pentru Centrele Europene de Inovare Digitală a fost agreat de statele europene

Astfel, 12 centre de inovare digitală din cele 8 regiuni ale ţării au fost selectate să participe la competiţia europeană pentru a deveni membre ale reţelei EDIH, în urma evaluării realizate în 2020.

Primul apel este programat pentru luna noiembrie 2021, iar în cazul în care aplicaţiile vor îndeplini condiţiile tehnice, contractele de finanţare vor fi semnate în cursul anului 2022.

Un pas esenţial pentru atingerea obiectivelor incluse în Programul Europa Digitală

„Adoptarea programului de lucru reprezintă un pas esenţial pentru atingerea obiectivelor incluse în Programul Europa Digitală, stabilind un calendar al activităţilor şi bugetul necesar. Comisia Europeană va pune la dispoziţie 321,2 milioane euro pentru înfiinţarea unei reţele europene de centre de inovare digitală, care să sprijine sectorul public şi mediul privat în procesul de tranziţie către o economie digitalizată la cel mai înalt nivel. Peste 14 milioane de euro vor reveni centrelor din România.

Având în vedere impactul major pe care centrele de inovare digitală îl vor avea în accelerarea tranziţiei digitale, este important ca reţeaua europeană să fie înfiinţată rapid astfel încât centrele de inovare digitală să îşi înceapă activitatea şi să poată oferi servicii utile pentru companii şi instituţii publice”, a declarat Octavian Oprea, preşedintele ADR.

Sprijinul financiar oferit prin Programul Europa Digitală

Sprijinul financiar oferit prin Programul Europa Digitală pentru centrele de inovare digitală din România ajunge la un total de 14,5 milioane de euro pentru primii 3 ani. Această finanţare va putea fi completată prin Programul Operaţional Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare 2021 – 2027 (POCIDIF), care va fi aprobat de Comisia Europeană în perioada următoare.

Mai mult, Comisia Europeană a alocat 4 milioane de euro pentru crearea Acceleratorului de Transformare Digitală (Digital Transformation Accelerator), o structură care va susţine centrele de inovare digitală prin crearea unui spaţiu de instruire, colaborare şi conectare a iniţiativelor relevante.