Potrivit unui comunicat al Executivului, prin programul aprobat, a fost stabilit nivelul stocurilor de combustibili în vederea producerii de energie pe care producătorii trebuie să îl asigure până la data de 15 noiembrie anul curent, dar şi necesarul de volum de apă din lacurile de acumulare. 

Sursa citată precizează că la estimarea nivelului stocurilor de combustibili au stat prognozele realizate de Comisia Naţională de Prognoză şi Dispecerul Energetic Naţional, precum şi cele ale Administraţiei Naţionale de Meteorologie şi ale Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor. 

“Astfel, după analiza tuturor informaţiilor livrate de aceste instituţii, a fost luată în calcul pentru iarna 2017 – 2018 o creştere medie a consumului de energie electrică de 1,1% faţă de programul de iarnă anterior (2016 – 2017). Pornind de la aceleaşi date, estimăm pentru perioada de iarnă o producţie de 23,5 TWh de energie electrică şi 7,5 milioane de gigacalorii energie termică”, se arată în comunicat. 

Stocurile necesare, pentru fiecare tip de resursă, stabilite prin program pentru asigurarea condiţiilor în vederea producerii acestor cantităţi sunt următoarele: lignit în centrale – 1.309 mii tone (din care 1.000 la CEO); lignit depozitat în carierele CE Oltenia – 500 mii tone; huilă (Hunedoara şi Iaşi) – 332 mii tone; păcură – 25,9 mii tone; volum de apă în lacuri – 1.656 mil. mc; energie electrică echivalentă în lacuri – 1.600 mii MWh; stoc de gaze naturale estimat a fi înmagazinat în depozitele subterane la finalul ciclului înmagazinare 2017 – 2.200 mil. mc. 

“Totodată, având în vedere cantitatea de energie electrică de 23.514 GWh prognozată de producători a fi realizată în intervalul de referinţă, precum şi de consumul de energie electrică estimat de DEN la 22.294 GWh, rezultă disponibil un sold de export-import de 1.220 GWh. Estimările lunare ale acestui sold pentru perioada decembrie – martie pornesc de la 280 MW şi ajung până la 915 MW putere medie”, se mai arată în comunicat. 

Conform documentului aprobat de Guvern, se va constitui Comandamentul de iarnă cu membri din partea Ministerului Energiei, Ministerului Economiei, Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Ministerului Apelor şi Pădurilor, operatorilor din sectorul energie şi gaze, precum şi din partea Ministerului Transporturilor şi a CFR Marfă în calitate de invitaţi. 

AGERPRES