Prognoza meteo ANM! România nu scapă de alertele meteo! Avertismentul meteorologilor, cod peste cod de furtuni torențiale

Gata, se strică vremea. Este alertă în mai toată țara după ce meteorologii au avertizat că ploile vor face prăpăd în România. Cei de la ANM au emis o atenționare cod galben de ploi pentru 17 județe din țară, valabilă până joi, la ora 10.00.

Sunt vizate de atenționarea cod galben județele Alba, Caraș Severin, Gorj, Prahova, Vrancea, Argeș, Covasna, Hunedoara, Sibiu, Brașov, Dâmbovița, Mehedinți, Timiș, Buzău, Dolj, Olt și Vâlcea.

Până la ora 10.00, în sudul Banatului, Oltenia, local în Muntenia, sudul Moldovei și al Transilvaniei, vor fi ploi ce vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25 – 30 l/mp și izolat 40 – 50 l/mp.

Prognoza meteo ANM! România nu scapă de alertele meteo! Avertismentul meteorologilor, cod peste cod de furtuni torențiale

De altfel, cu o zi în urmă ANM a lansat un avertisment dur, arătând că România va fi lovită de Cod galben de ploi. Cei de la Administraţia Naţională de Meteorologie au emis, miercuri, noi atenţionări Cod galben de ploi însemnate cantitativ. Este vorba de 25 de judeţe. Codul galben de ploi va fi valabil până vineri dimineaţa.

În intervalul 7 octombrie, ora 20:00 – 8 octombrie, ora 10:00, pe durata primului Cod galben, în sudul Banatului, Oltenia, local în Muntenia, sudul Moldovei şi al Transilvaniei, vor fi ploi ce vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 25 – 30 l/mp şi, izolat, 40 – 50 l/mp.

Judeţele afectate de fenomenele meteorologice prognozate sunt: Alba, Argeş, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Olt, Prahova, Sibiu, Timiş, Vâlcea şi Vrancea. ANM a indicat că vor avea loc manifestări de instabilitate atmosferică ce se vor semnala temporar în sudul şi sud-estul teritoriului, iar în rest vor fi ploi moderate cantitativ, dar pe arii mai restrânse.

PROGNOZA METEO ANM pentru Joi și vineri 

Joi, vremea va deveni răcoroasă în vest, sud-vest, centru şi nord, în timp ce în restul teritoriului valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru această dată. Cerul va avea înnorări și va ploua, ziua în cea mai mare parte a țării, iar noaptea în regiunile estice și sud-estice, la munte și pe arii restrânse în rest. În Moldova, local în Muntenia, Carpații Meridionali și sud-estul Transilvaniei, ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și pe arii restrânse, îndeosebi în Moldova și la munte, 50…70 l/mp. Vântul va avea intensificări în zona montană, în special la altitudini mari, local şi temporar şi în celelalte zone, în special în sud-vest, dar și în timpul ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 16 şi 22 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 7 și 18 grade. În zonele joase vor fi condiții de ceață.

În București, vremea se va răci, devenind apropiată de normal sub aspect termic. Cerul va fi mai mult noros și temporar va mai ploua. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul a 21 de grade, iar cea minimă va fi de 12…14 grade.

Vineri, în jumătatea de est a ţării, vremea va fi în general instabilă, cerul va fi mai mult noros şi va ploua pe arii extinse. Vor fi mai ales averse, însoțite de descărcări electrice cu precădere în Muntenia, Dobrogea și Moldova. Izolat, cantităţile de apă vor fi însemnate. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, cu înnorări trecătoare, iar ploi slabe vor fi posibile doar pe spaţii mici. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări mai susţinute la munte şi în extremitatea de sud-vest, dar local şi temporar şi în regiunile estice. Regimul termic va fi caracterizat de valori apropiate de cele normale ale datei în cea mai mare parte a ţării, cu maxime ce se vor încadra între 13 și 22 de grade şi minime între 6 și 16 grade. Pe alocuri, în orele dimineţii, dar mai ales noaptea se va semnala ceaţă.

În București, vremea va fi în general instabilă. Cerul va avea înnorări și temporar va ploua mai ales în cursul zilei. Vântul va sufla moderat, cu unele intensificări. Temperatura maximă, apropiată de cea normală pentru această dată se va situa în jurul a 20 de grade, iar cea minimă va fi de 12…14 grade. Spre dimineaţă vor fi condiţii de ceaţă.

Prognoza meteo ANM! România nu scapă de alertele meteo! Avertismentul meteorologilor, cod peste cod de furtuni torențiale

Potrivit meteorologilor, un al doilea Cod galben de vreme rea va fi în vigoare în intervalul 8 octombrie, ora 10:00 – 9 octombrie, ora 10:00, când în Moldova, local în Muntenia, Carpaţii Meridionali şi sud-estul Transilvaniei, vor fi ploi ce vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 25 – 35 l/mp şi pe arii restrânse, îndeosebi în Moldova şi la munte, 50 – 70 l/mp.

Prognoza meteo ANM! România nu scapă de alertele meteo! Avertismentul meteorologilor, cod peste cod de furtuni torențiale