Ca urmare a procesului săptămânal de evaluare pre-screening a probelor pozitive COVID-19, încă 137 de cazuri suspecte de infectare cu tulpina Omicron dintr-un lot de 175 de probe selectate în mod aleatoriu de la de la pacienți din mai multe orașe din România, confirmați cu virusul SARS-CoV-2 prin test PCR, arată un studiu MedLife.

Numărul suspiciunilor este mai mult decât dublu (de la 35% pe lotul evaluat săptămâna trecută, la 78% pe lotul studiat în această săptămână) ceea ce confirmă, o dată în plus, rata mare de transmisibiliate a noii tulpini. Probele suspecte provin din: Cluj – 68, București – 37, Timiș – 22 și Brașov -10. Acestea urmează să fie secvențiate în cursul săptămânii viitoare pentru o confirmare fermă.

România poate ajunge la 50.000 de cazuri pe zi

Dată fiind dinamica extrem de abruptă, există șanse ca România să ajungă la 50.000 de cazuri pe zi în următoarele două săptămâni, în condițiile unei testări adecvate.

“Așa cum am anticipat încă de anul trecut, valul 5 al pandemiei va lovi România la jumătatea lunii ianuarie, când ne vom confrunta, din nou, cu zeci de mii de infectări zilnic. Practic creșterea pe care o raportăm astăzi este rezultatul direct al interacțiunilor de Crăciun și a numărului mare de români care s-au întors acasă de sărbători. Urmează să vedem o creștere și mai accelerată determinată de petrecerile organizate în noaptea dintre ani, creștere care va fi potențată și de intensificarea activității școlare.

Având în vedere evoluția extrem de dinamică pe care o înregistrăm deja în ceea ce privește prevalența tulpinii Omicron pe loturile evaluate pre-screening, este foarte probabil să ajungem la 50.000 de cazuri raportate zilnic în următoarele două săptămâni, în condițiile unei testări adecvate.

Și atenție, dat fiind faptul că cifrele raportate oficial sunt de cel puțin 5 ori mai mici (aspect pe care l-a demonstrat și studiul nostru privind evaluarea gradului de imunizare la nivel urban), sunt șanse mari să înregistrăm în mod real 250.000 cazuri pe zi în următoarele 2 săptămâni. În acest fel, se produce o imunizare în masă accelerată, iar la începutul lunii februarie numărul cazurilor ar putea începe să scadă.

Însă, important este cum se face această imunizare în masă și care vor fi efectele: cât de mare va fi presiunea pe sistemul de sănătate, câte cazuri grave se vor înregistra, câte decese. Iar aici schema de vaccinare completă și, mai ales, booster-ul, vor face diferența. E clar că șansele ca fiecare dintre noi să intre în contact cu această tulpină sunt foarte mari, depinde, însă, cât de pregătiți suntem pentru această întâlnire și cum vom ieși din ea”, a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Group.

Numărul infectărilor cu Omicron va continua să crească accelerat

  • Numărul cazurilor suspecte în urma evaluării pre-screening este mai mult decât dublu în doar o săptămână de la ultima evaluare.
  • Pe lotul analizat săptămâna trecută au fost identificate 30 de cazuri cu probabilitate de infectare cu Omicron, dintre acestea 28 fiind confirmate cu noua tulpina în urma secvențierii.
  • Așa cum au semnalizat încă de la sfârșitul anului trecut, reprezentanții companiei estimează că numărul infectărilor cu Omicron va continua să crească accelerat, aceasta nouă tulpină urmând să devină dominantă în mai puțin de două săptămâni.
  • Dat fiind faptul că tulpina Omicron afectează și copiii, iar în câteva zile se va intensifica activitatea școlară, este nevoie să se implementeze noi măsuri restrictive pentru a tempera dinamica răspândirii noii tulpini de Covid-19.
  • Vaccinarea și respectarea măsurilor de protecție rămân singurele arme împotriva noului val al pandemiei.

Până în acest moment compania a evaluat aproape 500 de cazuri, probele suspecte de Omicron fiind supuse procesului de secvențiere pentru o confirmare fermă.

80% dintre probe au probabilitate de Omicron

“Acum două săptămâni nu aveam nicio suspiciune de infectare cu tulpina Omicron pe lotul analizat la momentul respectiv, săptămâna trecută mai mult de o treime dintre probe au fost suspecte și ulterior confirmate prin secvențiere, iar acum am ajuns la aproape 80% dintre probe cu probabilitate de Omicron. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că această tulpină este de până la 5 ori mai transmisibilă decât tulpina Delta și atinge un număr mare de oameni într-un timp foarte scurt.

Nu e deloc suprinzător că începem să avem transmitere comunitară a acestei tulpini pe teritoriul României și ne așteptăm ca în perioada următoare ritmul să fie unul susținut în această direcție”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și doctor în științe medicale, coordonator științific al studiului de secvețiere.

28 din cele 30 de cazuri suspecte de Omicron, anunțate săptămâna trecută, au fost confirmate prin secvențiere.

După ce la finalului anului trecut au comunicat că au fost identificate prin pre-screening 30 de cazuri cu probabilitate de Omicron, dintr-un lot de 80 de probe analizate, reprezentanții companiei anunță că 28 dintre acestea au fost confirmate cu noua tulpină în urma secvențierii.

“Kit-ul folosit pentru screening arată indicii că ar putea fi prezentă tulpina Omicron, însă confirmarea fermă vine în urma secvențierii. Chiar și așa, după cum se poate observa, indiciile sunt destul de precise, mai mult de 93% din cazurile pe care le-am considerat suspecte la evaluarea de săptămâna trecută fiind confirmate săptămâna aceasta prin secvențiere. Așadar, este foarte probabil ca cele 137 de cazuri suspecte identificate pe cel mai recent lot analizat să fie cu Omicron”, a adăugat Dumitru Jardan.