Mobilizarea procurorilor DIICOT vine în contextul în care „în cursul anului 2017, pe raza municipiului Arad a fost constituit un grup infracţional organizat, format din aproximativ 100 de persoane”.

Potrivit DIICOT, gruparea era specializată în marele trafic de ţigări, marfa de contraband fiind transportată cu camioanele. Sursa citată precizează că țigările erau achiziționate din Moldova, Serbia, dar și Ucraina, fiind încărcate în autotrenuri de mai mulți cetățeni din aceste țări, ele fiind transportate în mai multe depozite, odată ajunse în țară.

„Ţigările achiziţionate din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia erau încărcate în autotrenuri aparţinând unor societăţi de transport controlate de segmentul extern al grupării – cetăţeni sârbi, ucraineni, moldoveni, fiind disimulate în alte categorii de mărfuri (panouri de lemn, paste făinoase, etc.) sau în autotrenuri declarate goale la intrarea în România. După introducerea acestora în ţară, erau transportate către depozite intermediare (identificate de liderii grupării), unde erau descărcate de către membrii grupării”, susține DIICOT.

În ceea ce privește marfa de contrabandă, procurorii susțin că aceasta era comercializată pe teritoriul României, dar și în alte țări europene precum Germania, Marea Britanie, Franța sau Italia.

„O parte din marfă se comercializa pe teritoriul României, iar o altă parte, era disimulată în alte categorii de mărfuri (în principal piese şi subansamble auto) şi, ulterior, era transportată şi comercializată în Marea Britanie, Germania, Franţa sau Italia, până în prezent, autorităţile engleze reuşind să captureze ţigarete pentru care valoarea totală a taxelor neachitate a fost calculată la aproximativ 10 milioane de lire sterline”, mai adaugă DIICOT.

Cine este, de fapt, presupusul lider al traficului de ţigări din Arad

În ceea ce îl privește pe presupusul lider al traficului de ţigări din Arad, se pare că Cosmin Mladin ar fi acesta, el fiind dispărut fără urmă, potrivit Antena 3.

Sursa citată precizează că acesta ar fi dispărut în urmă cu două ore, chiar înainte ca descinderile care îl vizau să înceapă. Mai exact, se pare că Mladin ar fi plecat de acasă la ora 4 dimineaţa cu mai multe pungi voluminoase în mână.

De menționat este faptul că numele lui Mladin a fost adus inclusiv în discuţie şi după asasinatul cu bombă de la Arad, în care a murit omul de afaceri Ioan Crişan.

La acel moment, o jurnalistă de investigaţie din Arad  declara, sub protecţia anonimatului, că Mladin este foarte discret, apărând foarte rar în public. Trebuie amintit și faptul că, potrivit aradon.ro, un Ferrari roşu, cu numerele de înmatriculare AR 89 MLA, aparţinând cel mai probabil lui Mladin, a fost ridicat de anchetatori şi dus în curtea IPJ Arad pentru continuarea cercetărilor.