Achiziţiile publice ar trebui să devină mai uşoare în România. Joi, 9 iulie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care sunt simplificate procedurile de achiziţii publice, a precizat după şedinţa Executivului Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului.

„Un alt act normativ adoptat în şedinţa de Guvern din această seară este o ordonanţă de urgenţă în domeniul achiziţiilor publice. Aceasta a fost adoptată în prima lectură în şedinţa de Guvern anterioară, ca urmare a declarării neconstituţionale a Ordonanţei 23/2020 în privinţa unor aspecte legate de funcţionarea unor instanţe chemate să judece contestaţii la proceduri de achiziţii publice.

Ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, noua ordonanţă de urgenţă în domeniul achiziţiilor publice pune în acord textul actului normativ cu decizia CCR şi, în acelaşi timp, adoptă soluţiile pentru accelerarea şi simplificarea procedurilor de achiziţii publice.

Au fost stabilite termene fixe de evaluare a ofertelor detaliate pe diverse tipuri de proceduri, a fost redus timpul controlului ex ante prin digitalizarea acestui control şi, de asemenea, prin aplicarea unui mecanism informatic pentru proceduri simplificate în evaluarea ofertelor”, a declarat Ionel Dancă în informarea de după şedinţa de Guvern.

El a adăugat că acest act normativ este extrem de important în vederea simplificării procedurilor de achiziţii publice, scrie Agerpres.

Orban: Nu mai putem tolera ceea ce s-a întâmplat de zeci de ani

Premierul Ludovic Orban a vorbit săptămâna trecută exact despre această ordonanţă de urgenţă. „Vremea în care proiectele de investiţii se derulau în ritm de melc a trecut”, spunea şeful Guvernului atunci.

„Vremea în care proiectele de investiţii se derulau în ritm de melc a trecut. Săptămâna viitoare vom adopta din nou ordonanţa de urgenţă care să reglementeze procedurile de achiziţii şi mai ales termenele limită pentru fiecare pas procedural în cursul achiziţiei. Nu mai putem tolera ceea ce s-a întâmplat de zeci de ani, în care proceduri de achiziţie să dureze ani de zile până se ajunge la desemnarea câştigătorului.

Nu mai tolerăm nicio împiedicare a unui proiect de infrastructură care să fie făcută de funcţionari sau de conducători de instituţii care nu înţeleg că prioritatea zero a României este modernizarea prin investiţii în infrastructura de transport, în infrastructura energetică, în infrastructura de sănătate, în infrastructura de comunicaţii, în infrastructura de educaţie şi în infrastructura agricolă”, spunea premierul Orban, aflat atunci în vizită pe şantierul drumului expres Craiova-Piteşti.