Marea Britanie este lovită de ghinion. Fostul premier Gordon Brown are o previziune sumbră cu privire la evoluția țării. Potrivit acestuia, Anglia riscă să devină un „stat falimentar” şi să se destrame dacă nu rezolvă „inegalităţile” dintre diversele regiuni, se arată într-un editorial publicat în cotidianul The Telegraph.

Totodată, el a mai precizat că pandemia de coronavirus, dar și discuțiile intense între Guvernul central și cele regionale amplifică această previziune sumbră.

„Actuala situaţie politică nu funcţionează şi cel mai de succes experiment din lume în materie de coexistenţă multinaţională este vizat de cele mai mari ameninţări din ultimii 300 de ani. După luni de pandemie şi dispute intense între Guvernul central şi guvernele regionale pe tema restricţiilor, şomajului tehnic şi susţinerea acordată companiilor şi angajaţilor, au apărut tensiuni şi nemulţumiri care mocneau de ani”, afirmă Gordon Brown, fostul premier al Marii Britanii în perioada 2007-2010.

Marea Britanie și problemele cu Scoția

Pe lângă problemele cauzate de pandemie, Marea Britanie are acum în față și nemulțumirile Scoției care amenință să ”genereze sfârșitul” Angliei.

„Într-adevăr, în Scoţia nemulţumirile sunt atât de mari încât ameninţă să genereze sfârşitul Marii Britanii. Criza este cea mai amplă în Scoţia, dar nu este singura zonă. Primari din regiuni metropolitane – de la Newcastle, Manchester, Liverpool la Sheffield, Bristol şi Londra – solicită mai multe puteri de la ceea ce ei consideră un centru supracentralizat, insensibil şi desprins de realitate. Iar în Ţara Galilor, nu sunt naţionaliştii, ci premierul prouniune Mark Drakeford este coordonatorul apelurilor pentru schimbare”, a atras atenţia Gordon Brown.

Fostul premier a mai precizat că pentru ca situația să nu scape de sub control va fi nevoie de o colaborar și de mai multă claritate, iar premierul Boris Johnson este cel care trebuie să ia atitudine.

„Este nevoie de colaborare între centru şi restul, de o nouă abordare integrantă a Guvernului; este necesară şi claritate privind scopurile Marii Britanii. Cred că opţiunea este acum între un stat reformat şi un stat falimentar. Deci, premierul Boris Johnson ar trebui să anunţe că, atunci când pandemia va fi în sfârşit sub control, va crea comisia pe tema democraţiei promisă în programul său electoral şi revizuirea modului de guvernare a întregii Marii Britanii”, a subliniat Gordon Brown.

El a mai vorbit și despre Brexit. Potrivit acestuia, Marea Britanie trebuie să își reconstruiască relațiile distruse în prezent și are nevoie de o reînnoire a ”structurii sociale care alimentează aceste relații”.

„Este esenţială o abordare mai eficientă, gândită mai bine. Viitorul Marii Britanii depinde nu doar de o delimitare corectă şi funcţională a puterilor după-Brexit, ci şi de reconstruirea relaţiilor distruse în prezent, este necesară înnoirea structurii sociale care alimentează aceste relaţii. Acest lucru presupune abordarea inegalităţilor sociale şi economice, conform promisiunii privind egalizarea nivelurilor, precum şi stimularea oraşelor şi regiunilor din nordul ţării să devină din nou centre vibrante” de iniţiativă economică”, a insistat Gordown Brown.

Sursă foto: INQUAM Photos, Melinda Nagy