Este vorba despre mai multe companii gigant americane precum Apple, Google, Microsoft, Dell și Tesla.

Giganții sunt acuzați pentru complicitate în cazul morții a sute de copii africani care lucrau în minele de cobalt. Cei care au acționat în instanță sunt chiar familiile copiilor decedați.

Familiile și copiii răniți caută despăgubiri pentru muncă forțată și compensații suplimentare pentru îmbogățirea pe nedreapt, supraveghere neglijentă și cauzarea intenționată de stres emoțional.

Alte plângeri susțin că unii dintre copii au fost uciși la prăbușirea unor tuneluluri, în timp ce alții au fost paralizați sau au suferit leziuni pe viață în urma unor accidente.

Legătura dintre giganți și moartea copiilor

Legătura dintre companii și minele de cobalt din Congo nu este una evidentă din prima. Totuși, cobaltul este un element esențial pentru fabricarea bateriilor reîncărcabile cu litiu folosite de produsele companiilor.

Odată cu dezvoltarea tehnologiei, a crescut și nevoia de cobalt. Astfel, cererea s-a triplat în ultimii cinci ani, iar studiile arată că se va dubla din nou până la sfârșitul lui 2020.

De asemenea, peste 60% din cobalt vine din Republica Democrată Congo, una dintre cele mai sărace țări din lume, scrie playtech.ro.