Bihor, Brașov, Brăila, Dolj, Galați, Mehedinți, Mureș Olt, Prahov și Teleorman sunt singurele județe din România unde valoarea restanțelor înregistrate pentru creditele în lei a scăzut în primele șase luni ale acestui an, arată calculele Capital, bazate pe datele Băncii Naționale a României (BNR).

Menționăm că, la capitolul credite restante, BNR include toate împrumuturile care înregistrează întârzieri la plată de cel puțin o zi, dar ia în considerare doar principalul ,adică suma împrumutată, nu și dobânzile sau penalitățile pentru întârziere.

Pe de altă parte, ca pondere în totalul creditelor în lei, cele mai multe întârizeri se înregistrează în județul Bihor, unde, la finalul lui iunie, 25% din credite aveau întârzieri de cel puțin o zi. 

Ca valoare a creditelor, cele mai mari întârzieri sunt în București, unde restanțele urcă la aproape 2 miliarde de lei, cu mențiunea că București are și un nivel mare al creditării, de cel puțin 10-15 ori mai mare decât în orice altă zonă. 

În medie, la finalul lui iunie 2018, circa 3% din creditele în lei înregistrau întârzieri de peste o zi la plata ratei. 
Cele mai multe restanțe, potrivit rapoartelor BNR, sunt înregistrate în cazul creditelor de consum în lei, acolo unde BNR vrea să și intervină pentru limitarea gradului de îndatorare,așa cum a mai arătat Capital.