Primarul Cristian Popescu – Piedone se află în centrul unui nou scandal, legat de modul în care cheltuie banii publici.

Piedone pare a se afla într-o relație foarte strânsă de afaceri cu patronul unui site de știri.

Primarul Cristian Popescu – Piedone ține la imaginea lui. Cu ce bani o finanțează

Pe 6 iulie 2021, Primăria Sector 5 a încheiat un contract în valoare de 134.000 de lei, aproape 30.000 de euro, cu Centrul de Sociologie Urbană și Regională CURS SRL, deținut de Iosif Buble, același care are și site-ul stiripesurse.ro, unde sunt prezentate toate acțiunile edilului sectorului 5.

Astfel, acum o săptămână, primăria lui Piedone îi încredința direct un contract de 30.000 de euro unuia dintre patronii media care găzduiesc și promovează toate acțiunile sale, scrie libertatea.ro.

E vorba de Centrul de Sociologie Urbană și Regională CURS SRL. Din 2017, acesta e deținut în proporție de 100% și administrat de Iosif Buble.

Care e și patronul stiripesurse.ro, site și pagină de Facebook cunoscute pentru promovarea edilului sectorului 5.

Ce va face CURS pentru acești bani? Conform cumpărării directe din SEAP, contractul se întinde pe durata a 6 luni.

Contract foarte generos

Și constă în „studiu sociologic de tip sondaj de opinie Omnibus pe baza de chestionar structurat, în rândul populației Bucureștiului (populație adultă de 18 ani și peste), pe un eșantion de 800 de respondenți”.

În anunțul contractului se dau și alte detalii: Metoda de culegere a datelor este CATI/PAPI (n.r. – cercetare via telefon / cercetare față în față); Prețul este pentru un set de întrebări la care se adaugă datele factuale și cuprinde: management proiect, elaborare chestionar și eșantion, plata operatori de interviu, verificare calitate culegere date, procesare și analiză date, elaborare raport – 6 luni.

Prețul propus inițial de CURS a fost de 224.000 de lei. Adică 45.000 de euro, arată sursa citată.

Față de celelalte cumpărări directe avute de CURS, cea cu Primăria Sectorului 5 este cea mai consistentă. În rest, institutul de sondare va primi sume mai mici: 40.000 de lei (8.000 de euro) de la Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat – ISCIR pentru un studiu privind „gradul de satisfacție al consumatorilor”.

70.000 de lei (14.000 de euro) de la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială pentru un sondaj de opinie – „cercetare cantitativă (studiu sociologic) – studiu de evaluare specifică.

Laude pe banii primăriei

Cealaltă afacere deținută de Iosif Buble, stiripesurse.ro, e un agregator al acțiunilor post-electorale făcute de Piedone. 103 știri cu tag-ul „Cristian Popescu Piedone” sunt pe site-ul stiripesurse.ro din ianuarie 2021 și până la jumătatea lunii iulie.

Adică cam una la două zile. Câteva titluri din luna iulie.

Cascada de materiale laudative ori de promovare nu se oprește aici, ci continuă pe rețelele de socializare. Unde filmulețele postate de Știri pe surse urmăresc toate acțiunile lui Piedone și adună sute de mii de vizualizări, potrivit sursei citate.

De exemplu, cel mai recent video cu Piedone postat de știri pe surse, din 10 iulie, inaugurarea unui părculeț de pe strada Arbănași, a adunat deja aproape 600.000 de vizualizări.

”Diana Tușa, o mișcare foarte bună a PNL”

În context, în 2016, la nici un an după ce părăsise Primăria Sector 4 în urma catastrofei de la Colectiv, Cristian Popescu Piedone a făcut o analiză preelectorală pentru stiripesurse.ro, argumentând cine ar trebui să fie favorit la fiecare primărie de sector în parte.

Pentru Primăria Sector 1, Piedone o vedea drept candidat ideal pe Diana Tușa, soția lui Iosif Buble.

„O mișcare foarte bună a PNL, dacă merg pe mâna tinerei Diana Tușa. Cred că și pe misogini îi va face să o voteze. Cred sincer că a venit vremea să avem cel puțin una-două femei primar de sector și de ce nu și la Capitală să avem un primar femeie”, spunea Piedone.

Între timp, Diana Tușa a ajuns deputat PSD, iar premoniția lui Piedone s-a adeverit pe jumătate. Bucureștiul a avut o femeie ca primar general și are o femeie ca primar de sector.

Însă nu Diana Tușa, ci Clotilde Armand. Tot la sectorul 1.