Conform unui raport al Agenţiei de Sănătate Publică, 86.000 de locuitori ai capitalei suedeze şi regiunii sale – din 2,3 milioane – erau potenţiali purtători ai virusului la 15 aprilie, dată la care a fost înregistrat vârful. Cu toate acestea, nu au putut fi depistaţi toţi, deoarece testele vizează doar pacienţii spitalizaţi şi personalul de îngrijire medicală.

Oficial, regatul scandinav a înregistrat marţi 15.322 de cazuri confirmate de COVID -19 şi 1.765 de decese. Aproximativ 6.200 din aceste cazuri oficiale au fost înregistrate la Stockholm. Pentru a estima vârful, autorităţile sanitare afirmă că au folosit statistici bazate pe cazurile raportate, combinate cu un studiu pe locuitorii capitalei suedeze selectaţi aleatoriu.

Imunitatea de turmă, controversată

Suedia a mers împotriva curentului şi a limitat activităţile publice cât mai puţin posibil în timpul pandemiei de coronavirus, spre deosebire de statele vecine care au închis graniţele, şcolile şi activităţile economice, iar epidemiologul şef al Agenţiei pentru Sănătate Publică, dr. Anders Tegnell, a declarat miercuri că locuitorii din Stockholm ar putea ajunge la imunitate de turmă în următoarele câteva săptămâni, relatează CNBC.

În Suedia, spre deosebire de alte ţări europene, nu s-a recurs la izolarea populaţiei pentru combaterea epidemiei de coronavirus. Potrivit Agerpres, singurele constrângeri majore au fost interzicerea adunărilor cu peste 50 de persoane precum şi vizitele în azile. În rest, guvernul suedez a făcut apel la spiritul civic, cerând tuturor să ”îşi asume responsabilităţile” şi să urmeze recomandările autorităţilor sanitare.

Tegnell a spus însă că se poate ajunge la ”imunitatea de turmă” în capitala Stockholm în câteva săptămâni. ”În părţi majore ale Suediei, în jurul Stockholmului, am ajuns la un platou (al noilor cazuri), vedem deja efectul imunităţii de turmă şi, în câteva săptămâni, vom vedea efecte mai mari ale acesteia. Iar în restul ţării situaţia este stabilă”, a declarat marţi Tegnell pentru CNBC.

Imunitatea de turmă la nivelul unei populaţii, obţinută de obicei prin vaccinare, este atinsă atunci când aproximativ 60% dintre cetăţeni devin imuni. Însă, în lipsa unui vaccin, oamenii de ştiinţă analizează dacă expunerea şi recuperarea după Covid-19 conduc la imunitate pe termen lung. Au fost raportate totuşi cazuri de reinfectare cu coronavirus.