Ministrul Economiei, Radu Oprea, estimează că până la finalul verii va fi elaborată tema de proiectare pentru o dronă românească, iar până anul viitor ar putea fi realizat prototipul.

Vara asta va fi elaborată tema de proiectare pentru o dronă românească

Precizările au fost făcute vineri, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria, la finalul ședinței Executivului, după ce ministrului i s-a cerut să ofere un orizont de timp pentru drona românească.

„Sunt convins (…) că nu o să treacă vara fără a avea deja tema de proiectare pentru drona românească gata. (…) Trebuie să ai o temă de proiectare pe care poate putem să o facem noi la MEAT, să găsim finanțarea din fonduri europene, îmi doresc, prin Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Sigur, toate schemele acestea sunt competitive.

Trebuie ca aceia care doresc și care pot să facă lucrul acesta – și sunt astfel de institute în România, INCAS are proiecte, COMOTI are astfel de proiecte, sunt companii private care au astfel de proiecte”, a explicat ministrul.

Radu Oprea a menționat și că la expoziția Black Sea Defense & Aerospace au fost semnate două memorandumuri referitoare la crearea de drone, dintre care una destinată domeniului agricol.

„Sunt două memorandumuri semnate, în două grupuri de lucru, care includ societatea Carfil SA, care este filială a Romarm-ului. Unul dintre ele are ca obiectiv de a vedea dacă prevederile legale actuale din România pot fi îmbunătăţite, pentru a avea un proiect: drona românească şi, în general, drone în România, mai rapid.

Al doilea memorandum, care are peste 13 instituţii, vorbesc despre Politehnica din Bucureşti, vorbesc despre Universitatea de Ştiinţe Agricole şi foarte mulţi care pot contribui la un concept: drona românească pentru agricultură”, a detaliat el.

Unul dintre proiectele Carfil SA, filială a Romarm, vizează crearea unui centru de pregătire a operatorilor de drone, atât pentru uz civil, cât și pentru uz militar.

Ministrul a menționat că la Eurosatory, cel mai mare târg european pentru industria militară, a discutat cu partenerii francezi ai Carfil, care dețin softuri și simulatoare de pregătire a operatorilor de drone. Potrivit lui Oprea, există un progres evident în ce privește realizarea centrului regional de pregătire a operatorilor pentru drone în România.

dronă

Radu Oprea spune când vom avea o dronă 100% românească

Radu Oprea a subliniat importanța colaborării cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării pentru a finaliza tema de proiectare.

Ministrul a explicat că „vom avea un proiect de cercetare, cu finalitate, din punctul meu de vedere, posibilitatea de a industrializa într-una dintre fabricile Romarm-ului produsul respectiv, prototipul respectiv, cel care va fi cercetat, astfel încât să avem proprietate intelectuală înregistrată în România”. În acel moment, 100% vom avea o dronă românească, a adăugat el.

De asemenea, Oprea a menționat un alt proiect al Carfil-ului, care prevede colaborarea cu compania americană Periscope Aviation pentru fabricarea în România a unei drone concepute de aceasta.

Radu Oprea a concluzionat că „putem considera că este o dronă românească, dar eu cred că vom avea într-adevăr o dronă românească în momentul în care proprietatea intelectuală este a noastră”.