Reducerea veniturilor clienţilor din cauza crizei pune presiune pe preţurile asigurărilor. Singurele poliţe la care preţurile pot creşte sunt cele pentru maşini.

Numai pe segmentul asigurărilor pentru autovehicule ar mai putea creşte în acest an preţurile practicate de companii, dar nu sunt excluse nici reducerile de preţuri în cazul şoferilor care nu produc accidente. Pe celelalte tipuri de asigurări, estimările indică menţinerea tarifelor la acelaşi nivel ca  anul trecut sau chiar diminuarea lor.

Aceste evoluţii sunt anticipate în condiţiile în care cele mai multe companii de asigurare previzionează în acest an menţinerea pieţei asigurărilor la acelaşi nivel ca în 2009 sau chiar scăderea acesteia cu până la 10%. Există şi manageri optimişti, care anticipează că în acest an piaţa asigurărilor ar putea creşte, avansul maxim indicat de ei fiind de 10%. Însă nici aceştia din urmă nu întrevăd în acest an creşteri de tarife. Preşedintele Astra Asigurări, Radu Mustăţea, se aşteaptă ca piaţa asigurărilor să avanseze în acest cu 5%, fiind susţinută de intrarea pe piaţă a asigurărilor obligatorii de locuinţe. În ceea ce priveşte evoluţia tarifelor la poliţele de asigurări, Mustăţea se aşteaptă ca acestea să stagneze în 2010. În plus, el susţine că pot apărea reduceri de tarife chiar pe segmentul RCA, pe care asigurătorii au preferat să majoreze preţurile. Tarifele de bază afişate de asigurători în ianuarie a.c. sunt cu circa 60% peste cele practicate în urmă cu un an.

În schimb, reprezentanţii Generali consideră că există posibilitatea ca tarifele să crească în continuare la poliţele RCA, deoarece limita de despăgubire pentru daune morale şi vătămări corporale a crescut în acest an şi va creşte şi în 2011. Creşterea limitelor de despăgubire în cazul accidentelor, care s-ar putea produce anul viitor, se va putea observa în cazul poliţelor cumpărate în acest an,  dar care expiră în 2011. Pe segmentul asigurărilor Casco, cei mai mulţi asigurători afirmă că nu intenţionează să mărească tarifele, iar alţii au declarat că acestea au ajuns la niveluri ridicate, comparabile cu cele de pe alte pieţe europene. Unii brokeri de asigurări nu exclud însă creşteri de preţuri. „Asigurările Casco probabil că se vor scumpi sau vor fi supuse unor condiţii mai restrictive“, spune directorul general al brokerului AON, Karina Roşu. Condiţii mai restrictive în acest caz înseamnă introducerea de franşize al căror efect este acela că asiguratul suportă din buzunar o parte din valoarea potenţialelor daune.

Şi alţi brokeri consideră că asigurările auto sunt singurele care ar putea avea preţuri mai mari în acest an. „Segmentul de bază pentru scumpiri este segmentul auto. Toate celelalte ar putea intra într-o zonă de reduceri de preţuri“, afirmă directorul general al brokerului Sigura, Adrian Năstase.

Unele asigurări pot fi mai ieftine

Veniturile de care dispun clienţii asigurătorilor sunt în scădere, iar acesta este unul din principalele argumente invocate de oficialul de la Sigura Broker atunci când vorbeşte despre potenţiale reduceri de preţuri. Persoanele fizice cumpără de obicei asigurări auto, dar în ultima perioadă au devenit interesate şi de achiziţia de poliţe pentru locuinţe. Pe segmentul asigurărilor pentru locuinţe, competiţia dintre asigurători a redus anul trecut tarifele. „Cota de primă la asigurările de locuinţe a scăzut la Uniqa Asigurări, la mijlocul anului 2009, cu 10-15%; şi  reducerea continuă, dar mult mai lent. În 2010, cota de primă ar putea scădea cu maximum 5%. Reducerea a avut loc din cauza unor oferte din piaţă, ale concurenţei, dar şi a crizei economice, care a redus veniturile populaţiei“, afirmă Nicolae Ani, director la această companie. Şi oficialul Sigura Broker afirmă că asigurările de locuinţe care preiau riscurile de bază şi cele catastrofice s-ar putea ieftini în acest an, dar ca efect al apariţiei pe piaţă a asigurărilor obligatorii. În schimb, el apreciază că poliţele pentru case care asigură şi alte riscuri decât cele menţionate anterior s-ar putea scumpi.

La rândul lor, şi clienţii persoane juridice se confruntă cu diminuarea veniturilor şi, din această cauză, au început să renunţe să cumpere poliţe. Pe segmentul asigurărilor care sunt cumpărate cu precădere de persoanele juridice, brokerii afirmă că în acest an pot apărea scăderi de tarife în cazul poliţelor de răspundere civilă generală, respectiv ale celor de accidente şi de sănătate care sunt cumpărate pentru fidelizarea angajaţilor. Primele încasate din vânzarea celor trei tipuri de asigurări au o pondere nesemnificativă în totalul încasărilor din vânzarea de asigurări.

Cu excepţia RCA, nu se va scumpi şi nu se va ieftini nimic pe piaţa asigurărilor în acest an. Suntem într-o perioadă de stagnare, de consolidare.
Gheorghe Grad, director general, SRBA Broker

Firmele au început să nu-şi mai facă asigurări. Şi marile companii ar putea trece cheltuielile cu asigurările la capitolul «alte investiţii».
Adrian Năstase, director general, Sigura Broker