La New York Mercantile Exchange cotaţia barilului de petrol cu livrare în luna aprilie a crescut cu 1,10 dolari, sau 1,1 procente, până la 103,01 dolari, după ce anterior a crescut până la 103,57 dolari per baril, cea mai ridicată valoare înregistrată după data de 29 septembrie 2008. De asemenea, la Londra cotaţia barilului de ţiţei Brent a crescut cu 62 de cenţi până la 115,41 dolari.

În Libia tensiunile au continuat să escaladeze vineri după ce Muammar Gaddafi a trimis trupe care să recucerească oraşele din vestul ţării şi să pregăteşte să-i elimine pe protestatarii din capitala Tripoli.

‘Turbulenţele din Libia continuă să dea naştere la îngrijorări cu privire la livrările de petrol’, a declarat Addison Armstrong, directorul firmei de cercetare de piaţă Tradition Energy. ‘Nimeni nu vrea să-şi asume poziţii short când în următoarele două zile ar putea fi o întrerupere majoră în aprovizionare’, a adăugat Armstrong.

Protestele care au avut loc până acum au condus la căderea regimurilor din Tunisia şi Egipt, în timp ce proteste au avut loc şi în Iran, Irak, Yemen, Oman şi Arabia Saudită. ‘Toată lumea de pe piaţă este foarte îngrijorată de situaţia din Orientul Mijlociu’, a declarat vicepreşedintele PFGBest, Phil Flynn.

Pe lângă tensiunile din Libia, autorităţile americane au anunţat şi ele o scădere surprinzătoare a ratei şomajului în luna februarie, un semn că cereea de combustibili ar putea să crească. Departamentul Muncii a informat că economia americană a creat 192.000 de locuri de muncă, peste estimările analiştilor, în timp ce rata şomajului a continuat să scadă în februarie, ajungând la 8,9%, în vreme ce analiştii se aşteptau la o creştere uşoară, la 9,1%.