Viceprimarul Capitalei Mircea Raicu a declarat că populaţia va resimţi practic această creştere de la sfârşitul lunii octombrie, când, spre exemplu, bucureştenii vor începe să plătească lunar tranşe egale de 110 lei pentru un apartament de două camere.

"Eu cred că faptul că municipalitatea plăteşte în avans este o formă de degrevare a cetăţenilor, astfel încât aceştia să nu aibă o problemă la plata căldurii", a explicat Mircea Raicu.

Potrivit viceprimarului, în fiecare lună se va înregistra consumul, iar plata se va face în tranşe egale.

Cât priveşte sistemul diferenţiat de plată, Raicu a spus că deocamdată s-a recurs la creşterea de tarif şi va urma să se gândească un sistem diferenţiat astfel încât cei care au într-adevăr posibilitatea să plătească energia termică la preţul real.

Despre sprijinul acordat populaţiei în nevoie, Raicu a spus că aceste persoane vor primi un ajutor suplimentar şi de la Guvern.

Proiectul prevede o creştere a preţului gigacaloriei cu circa 37 de procente, la un nivel de 137 lei/gcal (fără TVA).

În expunerea de motive privind aprobarea acestui proiect se menţionează că preţul local de facturare a energiei termice la populaţie în Bucureşti este neschimbat din luna octombrie 2007, când a fost aprobat la nivelul de 100 de lei/gcal, exclusiv TVA.

‘Estimăm ca deficitul veniturilor anuale ale RADET să fie compensat prin creşterea preţului local de facturare a energiei termice furnizate populaţiei. Propunem ca, începând cu data de 1 august, preţul local de facturare a energiei termice furnizate populaţiei să fie de 137 de lei/gcal, exclusiv TVA’, se preciza în expunerea de motive a proiectului.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, se pronunţa recent pentru o facturare liniară a căldurii pe tot parcursul anului.

"Facturarea energiei termice livrate populaţiei va fi făcută în tranşe egale pe toată perioada unui an calendaristic, pentru atenuarea impactului creşterii de tarif în perioada de iarnă. Prin această majorare, necesarul anual al subvenţiei de la bugetul local şi de la bugetul de stat scade de la circa 770 milioane de lei/an, la circa 610 milioane de lei/an", menţiona proiectul, amintindu-se că bucureştenii plăteau cel mai mic preţ la energia termică comparativ cu cele mai importante oraşe din ţară.
SURSA: Agerpres