Biletele de tren s-au scumpit peste noapte

Biletele de tren au suferit o creștere de 8,8%. Noile tarife au fost implementate odată cu lansarea de către CFR a noului Mers al Trenurilor 2023-2024. Acesta este valabil până la data de 14 decembrie 2024.

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a anunțat această modificare într-o postare pe Facebook. În mesaj se precizează că tarifele s-au actualizat conform indicelui de inflație de 8,8% stabilit de Institutul Național de Statistică la data de 1 octombrie.

Această ajustare este parte a prevederilor HG nr. 1.453/2022 pentru aprobarea contractelor de servicii publice în transportul feroviar public de călători, acoperind perioada 2023-2024.

„Cu respectarea principiilor prevăzute la art. 2 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 56/2011, aprobată prin Legea nr. 21/2012, cu modificările şi completările ulterioare, tarifele stabilite prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii: se actualizează anual cu indicele de inflaţie, stabilit de Institutul Naţional de Statistică la data de 1 octombrie; menţionăm că la 01.10.2023 indicele inflaţiei a fost de 8,8%; se aplică odată cu schimbarea graficului de circulaţie; valoarea ajustată se rotunjeşte la cea mai apropiată valoare întreagă de leu sau la jumătate de leu”, a precizat ARF.

CFR nu a menționat nimic despre majorarea tarifelor

CFR Călători postat un comunicat pe 8 decembrie pe site. Se menționează că, potrivit noului plan de Mers al Trenurilor 2023-2024, vor circula zilnic în medie 1.100 de trenuri. Cu toate acestea, comunicatul transmis de CFR nu face nicio referire la majorarea tarifelor.

Compania mai vine și cu detalii privind aceste ajustări. Acestea au fost făcute pentru a oferi accesibilitate la transportul feroviar pentru o gamă cât mai largă de călători. Oferta a fost adaptată la cererea de piață și s-au optimizat duratele de parcurs, programul și capacitatea de transport.

De asemenea, s-au introdus două noi relații pentru trenurile Intercity, iar pentru mersul trenurilor au fost proiectate 16 trenuri IC.

Tăcere și în tabăra operatorilor privați

Operatorii privați de transport feroviar de călători au adoptat, de asemenea, o atitudine similară cu CFR în ceea ce privește majorarea tarifelor.

După ajustare, prețul unui bilet de tren la clasa a 2-a pentru ruta București-Constanța cu Interregio a ajuns la 78,5 lei. În același timp călătoria de la București Nord la Brașov costă acum 64,5 lei.

Pentru distanța București Nord-Suceava, tariful s-a ridicat la 118,5 lei. Pentru o călătorie de la București Nord la Arad plătim acum 145 de lei.

Un bilet de tren Regio pe o distanță de 50-60 km costă 10 lei, față de 9 lei. De asemenea, un bilet de Intercity București – Brașov costă acum 73 de lei, în loc de 64 lei.

Este important să menționăm că ultima majorare de tarife în transportul feroviar de călători a avut loc pe 1 iulie 2022.