Nici nu s-a terminat criza economică, iar analiştii se tem deja că se prefigurează încă una, pornită din zona Asiei. China şi India, statele cu cea mai mare populaţie de pe glob, încep să se confrunte cu o problemă pe care o au în special ţările dezvoltate: îmbătrânirea.

Cu 1,4 miliarde de locuitori în 2008, China este ţara cu cea mai mare populaţie din lume. Din cele 506 milioane de oameni cu vârsta peste 65 de ani care trăiau în 2008 în toată lumea, 106 milioane erau chinezi. Conform statisticilor, în 2050 numărul chinezilor de peste 65 de ani va creşte cu 209%.

Acest fenomen pare a fi reversul medaliei în privinţa legii copilului unic aplicată de guvernul chinez.

Cu 1,1 miliarde de locuitori, India se află pe locul al doilea ca număr de locuitori, după China, iar numărul persoanelor în vârstă nu încetează să crească. În jurul anului 2050, India va avea, conform estimărilor, 1,8 miliarde de locuitori şi o creştere de 274% a numărului de persoane cu vârsta de peste 65 de ani.

Consum mai mic şi mai puţină forţă de muncă

Pentru mecanismul economic, fenomenul de îmbătrânire are cel puţin două consecinţe clare: din ce în ce mai puţină forţă de muncă şi un consum din ce în ce mai mic.

Lipsa pe viitor a unei forţe de muncă ar înseamna la un moment dat o scădere a producţiei atât în majoritatea sectoarelor industriale, cât şi în agricultură, ceea ce ar duce la încetinirea ritmului de creştere economică sau chiar la recesiune, apreciază analiştii.

Problema asigurărilor sociale

Mai mult, un fenomen acut de îmbătrânire va necesita punerea în aplicare a unor politici de asigurări sociale, cu atât mai mult cu cât, cel puţin în China, există o parte însemnată din populaţie care nu este acoperită încă de securitatea socială.

India este deja îngrijorată de acest fenomen şi a început să-şi facă tot mai multe probleme legate de politicile asigurări sociale.

Fenomenul de îmbătrânire nu este unul cu totul nou pentru Asia. Japonia este una din ţările care se confruntă de ceva vreme cu această realitate, iar specialiştii au argumentat în nenumărate rânduri că unul dintre factorii care au amplificat recesiunea din Japonia este consumul din ce în ce mai redus imprimat de numărul tot mai mare de vârstnici.

SURSA: e24