Agenția spațială nord-americană oferă zeci de mii de dolari câștigătorilor la concursul vizând proiectarea unei toalete care poate fi folosită pe Lună.

Astfel, NASA și-a stabilit un obiectiv ambițios de a trimite astronauții înapoi pe Lună până în 2024, iar echipajul va trebui, evident, să meargă la baie în timpul misiunii.

Prima femeie astronaut pe Lună

Misiunea o să includă prima femeie astronaut care a călătorit vreodată pe Lună, astfel încât toaletele vor trebui să poată găzdui bărbați și femei.

Modelele de toaletă ar trebui, de asemenea, să economisească apa și să „ajute la menținerea unui mediu curat în interiorul lander-ului, care nu are mirosuri și alți contaminanți”.

Termenul limită pentru depunerea desenelor este 17 august, iar câștigătorii premiului I vor lua 20.000 USD, locul secund – 10.000 USD și cei de pe locul III – 5000 USD, arată dcnews.ro.

Numele câștigătorilor va fi anunțat în luna octombrie.

Programul Artemis este un program de zbor spațial cu echipaj desfășurat în principal de NASA, companii comerciale americane de zboruri spațiale și parteneri internaționali precum Agenția Spațială Europeană (ESA), JAXA și Agenția Spațială canadiană.

Prezență umană durabilă pe Lună

Programul își propune să ducă un echipaj pe Lună până în 2024. NASA consideră Artemis ca următorul pas către obiectivul pe termen lung de a stabili o prezență durabilă pe Lună, punând bazele pentru ca firme private să construiască o economie lunară și, în cele din urmă, a trimite oameni pe Marte.

Autorizată în 2017 prin ”Directiva privind politica spațială 1”, a fost creată campania lunară care va utiliza diverse programe de nave spațiale în desfășurare, precum Orion, Lunar Gateway și Commercial Lunar Payload Services.

Sistemul de lansare spațială va servi drept vehicul principal de lansare pentru Orion, în timp ce rachetele comerciale vor lansa diverse elemente ale proiectului.

NASA a solicitat 1,6 miliarde USD finanțare suplimentară pentru Artemis pentru anul fiscal 2020, însă finanțarea trebuie să fie aprobată de Congres.