Legea responsabilităţii fiscale, Legea educaţiei naţionale, aplicarea rezultatelor referendumului, codurile de procedură şi adoptarea Legii minorităţilor naţionale sunt priorităţile Guvernului  pentru acest an.

Premierul Emil Boc le-a prezentat marţi deputaţilor priorităţile legislative ale Guvernului şi le-a  propus deputaţilor să adopte Legea responsabilităţii fiscale până la finele lunii martie urmând ca, pe baza prevederilor acesteia, să fie adoptat bugetul de stat pentru anul 2011.

Tot în prima sesiune parlamentară din 2010 trebuie adoptate Codul de Procedură Penală, Codul de Procedură Civilă, dar şi Legea poliţiei locale – act normativ care a trecut de Senat şi se află în dezbaterea Camerei Deputaţilor.
Şeful Executivului a mai spus că, “în rândul palierului III al priorităţilor” – pe primele două locuri menţionând actele normative care vizează modernizarea statului şi problemele economice – se află adoptarea Legii privind statutul minorităţilor naţionale. Legea minorităţilor naţionale a fost adoptată de Guvernul Tăriceanu în 2005 şi depusă ulterior în Parlament, pe vremea Alianţei DA. Proiectul de act normativ a trecut de Senat şi a rămas blocat în comisiile de la Camera Deputaţilor.

Deputaţii PSD şi PNL supăraţi că Boc nu a prezentat măsuri anticriză

Şeful executivului a fost criticat atât de deputaţii PNL, cât şi PSD pentru că nu a prezentat un program anticriză, cid oar un discurs “fără consistenţă”.
Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, i-a cerut premierului Boc să revină cu picioarele pe pământ şi să trateze cu seriozitate problemele ţării.

„Trăim azi în cea mai profundă criză economică la nivel mondial de aproximativ 80 de ani încoace. România este una din ţările cele mai afectate de criză şi m-aş fi aşteptat azi ca, profitând de această ocazie, domnul prim-ministru să vină cu un amplu program măsuri economice de combatere a crizei.

Guvernul nu creează locuri de muncă, ci economia, iar o economie în criză nu creează niciun loc de muncă, din contră, pierde locuri de muncă. Ca atare, menirea dumneavoastră ca şef al Executivului era să veniţi astăzi cu un program de măsuri active pentru stăvilirea crizei şi eventual pentru relansare economică”, a susţinut Tăriceanu.

La rândul său, deputatul PSD Cristian Dumitrescu i-a reproşat lui Emil Boc că a prezentat în faţa Camerei mesajul politic al PDL şi nu priorităţile legislative ale Guvernului.
“Priorităţile României erau cele legate de criză. Domnule prim-ministru, într-o oră şi 10 minute, nu aţi pomenit cuvântul criză. Nu cred că puteţi să vorbiţi în Parlament despre priorităţi legislative fără să folosiţi cuvântul criză”, a arătat deputatul PSD. El a spus că Emil Boc nu a precizat priorităţile legislative ale Guvernului, ci pe cele ale lui Traian Băsescu sau ale FMI.