Premierul desemnat de Maia Sandu vrea să amplifice lupta anti-corupție. Cere implicarea serviciului secret

Guvernul condus de Natalia Gavrilița intenționează, printre altele, să reformeze Centrul Național Anticorupție după modelul DNA-ului românesc.

„Reformarea Procuraturii Anticorupție (PA) după modelul DNA din România, cu limitarea competențelor acesteia exclusiv la marea corupție și restructurarea Centrului Național Anticorupție. Participarea la procesul de selectare a procurorilor PA a unei comisii independente de experți, inclusiv internaționali. PA va dispune de tot instrumentarul, dar și de independența necesară pentru a investiga dosare de mare corupție”, explică viitorul cabinet de la Chișinău.

Pasul doi anticipat de guvernul Gavriliță

Potrivit explicației respectivă, Tribunalul și Curtea de Apel Anticorupție vor examina în fond și în apel dosarele de mare corupție instrumentate de PA.

„După reformarea PA, analiza oportunității și, după caz, constituirea Tribunalului (instanță judecătorească specializată) și a Curții de Apel Anticorupție. Participarea la procesul de selectare a judecătorilor a unei comisii independente de experți, inclusiv internaționali. Tribunalul și Curtea de Apel Anticorupție vor examina în fond și, respectiv, în apel dosarele de mare corupție instrumentate de PA”, arată viitorul cabinet.

Obiectivul viitorului Executiv

De asemenea, viitorul Executiv are drept obiectiv elaborarea și adoptarea unei legislații „în vederea fortificării competențelor și capacităților SIS în lupta împotriva corupției”.

Totodată, aceasta își propune „asigurarea verificării eficiente a averilor funcționarilor publici/demnitarilor de către ANI, inclusiv prin invitarea unei misiuni internaționale de specialiști care să lucreze împreună cu inspectorii de integritate. Verificarea prioritară a averilor deputaților, miniștrilor, judecătorilor, procurorilor și altor funcționari și demnitari de rang înalt sau care dețin funcții sensibile la săvârșirea actelor corupționale“.

Mai apoi, acest Guvern cere un mecanism de tip Mecanismului de cooperare și de verificare (MCV).

„Convenirea cu Uniunea Europeană asupra instituirii unui mecanism de diagnostic, monitorizare și sprijin pentru statul de drept din Republica Moldova. Prin sistemul respectiv, se va asigura o evaluare periodică și obiectivă a rezultatelor reformării sectorului justiţiei și a luptei împotriva corupției”, transmite viitorul executiv.

Sursă foto: telegraph.md