Modelul ID.3 1ST  este primul autovehicul electric din gama ID care este produs de compania Volkswagen, iar pentru el există deja  la nivel mondial un număr de precomenzi de  30.000 de exemplare, multe dintre acestea venind din România. Acest prototip este fabricat în premieră pe platforma Volkswagen destinată exclusiv autovehiculelor electrice, MEB, și are un șasiu modular antrenat electric. În România, noul ID.3 1ST va putea fi găsit pe piață începând cu vara anului viitor, în trei pachete de echipare – 1ST, Plus și Max.
Prețurile de pornire pentru piața românească încep de la 36.072 de euro pentru varianta Standard, 41.786 de euro pentru Plus și 47.505 de euro pentru varianta Max, fără subvenții. Pentru toate versiunile ID.3 1ST existând trei variante de culoare, respectiv alb (Glacier White), gri (Manganese Grey) și turcoaz (Makena Turquois).
Noul model este unul în aproape în ecologic (zero emisii) și va ajunge la clienții săi cu amprenta neutră de carbon, pentru că inclusiv la fabricarea acestuia tehnologia folosită este una care aproape că nu are emisii de poluare. Modelul este produs la Zwickau, Germania, unde Volkswagen deține cea mai mare fabrică de construcție a mașinilor electrice din Europa. Această este adaptată complet la producția electrică, investițiile făcute de grupul german ridicându-se la aproximativ 1,2 miliarde de euro. Procesul de producție de la Zwickau se bazează încă din 2017 exclusiv pe energie regenerabilă.
Volkswagen va fi primul constructor auto de pe piața locală care va pune la dispoziția clienților săi încărcări gratuite în primul an de utilizare la stațiile electrice disponibile la toți distribuitorii săi autorizați, cu o limită de 2.000 kW/h (la un consum estimat de 15 kW oră, respectiv 13,333 Km). Modelul ID.3 1ST oricum beneficiază de o performanță mare de încărcare de 100 kW (pentru încărcare la curent continuu) și de 11 kW (pentru încărcare la curent alternativ). Grupul german are în plan și vânzarea de wallbox-uri, acestea fiind niște prize de înaltă performanță care pot fi folosite pentru încarcarea rapidă a autovehicului la domiciliul clientului.
Planurile grupului Volkswagen pentru mobilitatea electrică vizează lansarea a peste 20 de modele electrice și vânzarea a peste 22 milioane de astfel de unități până în 2028.