Ministerul Educaţiei vrea să respecte prevederile europene în materie de protecţie a datelor personale, astfel că elevii şi părinţii nu vor mai putea consulta rezultatele de la Bacalaureat şi Evaluarea Naţională pe listele afişate la şcoală sau pe site-ul edu.ro.

Elevii care au susţinut miercuri ultima probă a Evaluării Naţionale au primit un cod unic, cu ajutorul căruia vor putea consulta rezultatele. Decizia Ministerului Educaţiei vine după ce mai mulți părinți nu și-au dat acordul, solicitat în scris după prima probă a Evaluării, pentru prelucrarea datelor copiilor lor, precizează secretarul de stat Luminiţa Barcari.

“Am ales să anonimizăm numele și prenumele copilului pentru că avem o solicitare din partea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu caracter Personal și într-adevăr, trebuia să respectăm regulamentul Uniunii Europene privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Luminiţa Barcari pentru Digi24.

De ce a fost o decizie luată “peste noapte”?

Aceasta a fost întrebată de ce decizia Ministerului a venit “peste noapte”, având în vedere că la prima probă, elevii s-au dus cu nume şi prenume, iar la cea de miercuri s-au trezit cu un bileţel cu respectivul cod. Secretarul de stat spune că rezultatele acestor examene sunt publice, însă, după refuzul multor părinţi, s-a luat decizia anonimizării numelui şi prenumelui.

“La prima probă, au primit o declarație pe care părintele ar fi trebuit să o completeze, pentru că acești elevi, absolvenții de clasa a VIII-a încă sunt minori. Deci, părintele trebuia să fie de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal și pentru că au fost foarte mulți părinți care nu și-au dat acordul, am ales să luăm o decizie la nivel de sistem, de minister, astfel încât să anonimizăm numele și prenumele. Legea Educației Naționale prevede că rezultatele acestor examene sunt publice, dar rezultatele înseamnă, de fapt, notele pe care copilul le ia la fiecare probă și media”, a precizat Luminiţa Barcari.

În acest an, elevii vor găsi la avizier sau pe site-ul Ministerului Educaţiei listele cu notele şi mediile obţinute, doar că în loc de numele fiecăruia va fi trecut acel cod unic pe care l-a primit fiecare elev, scrie digi24.ro.

Ce se întâmplă dacă aţi pierdut codul?

În cazul în care un elev pierde biletul cu codul unic, nu este nicio tragedie, a subliniat secretarul de stat în Ministerul Educaţiei. Şcoala are evidența în catalogul Centrului de examen, în aplicația Evaluării Naționale există acel cod, care îi va fi comunicat elevului, la nevoie, spune aceasta.

“Eu cred că sistemul nu are de ce să aibă erori, noi colaborăm cu o firmă care toată această platformă, toată baza de date, și sunt bine realizate. Inspectoratele au fost informate ce au de făcut și cred că informaticienii și-au făcut treaba foarte bine”, a mai precizat Luminiţa Barcari.