Prelungirea stării de alertă vine cu noi măsuri de relaxare!

Starea de alertă a fost prelungită cu 30 de zile în România, începând de sâmbătă, de la miezul nopţii. Odată cu noua hotărâre adoptată de Guvern, intră în vigoare o nouă serie de măsuri de relaxare.

Astfel, potrivit deciziei luate de autorități, evenimentele private pot fi organizate în interior cu 200 de persoane, în localităţile cu incidenţă mai mică de 3 la mie. Totuși, acest lucru este valabil în cazul în care persoanele sunt vaccinate, trecute prin boală sau prezintă un test negativ de COVID-19.

Totodată, aceste persone pot participa în exterior la evenimente private până la capacitatea maximă a spaţiului. Sunt permise și evenimentele de campanie electorală, cu participarea a 1.000 de persoane, în aceleaşi identice. Amintim că lista completă a măsurilor poate fi accesată aici.

Ce pot face românii începând de astăzi?

Printre măsuri se regăsește și posibilitatea organizării de evenimente private, precum nunţi sau botezuri, în localităţile cu incidenţă mai mică de 3 la mie, în cazul în care persoanele sunt vaccinate, trecute prin boală sau prezintă un test negativ de COVID-19.

De asemenea, aceste persoane pot participa în exterior la evenimente private până la capacitatea maximă a spaţiului. Trebuie menționat că evenimentele private precum nunțile sau botezurile se pot organiza până la ora 2:00, conform deciziei luate de autorități.

„La nivelul judeţelor/localităţilor unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori se permit organizarea şi desfăşurarea în aer liber a evenimentelor/întrunirilor în cadrul campaniei electorale aferente alegerilor locale parţiale din data de 27 iunie 2021, cu participarea unui număr de până la 1.000 de persoane, cu asigurarea unei suprafeţe de 2 mp pentru fiecare persoană, precum şi cu purtarea măştii de protecţiei. (…) Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Activităţile sunt interzise la nivelul judeţelor/localităţilor unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitor”, este scris în Hotărârea de Guvern.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea