Efectele inflației vor deveni mai puternice în anumite țări! FMI a lansat un semnal de alarmă

Totodată, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a lansat un semnal de alarmă și în privința așteptărilor inflaţioniste, punctând că reprezintă un pericol dacă nu sunt bine ancorate, conform reuters.com

De exemplu, inflaţia ar urma să scadă anul viitor în SUA. Totuși, autorităţile ar trebui să rămână vigilente, ţinând cont că riscurile rămân ridicate.

Ar putea necesita un răspuns politic mai accentuat

„Nivelul continuu ridicat al inflaţiei în SUA ar putea necesita un răspuns politic mai accentuat. Dar dacă vor continua perturbările din lanţurile de aprovizionare sau dacă aşteptările inflaţioniste nu mai sunt bine ancorate, inflaţia ar putea deveni mai persistentă”, a declarat purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice, potrivit sursei menționate.

Acesta a adăugat că băncile centrale trebuie „să rămână vigilente” în privinţa presiunilor inflaţioniste, iar FMI analizează diverse scenarii privind politica monetară şi fiscală, inclusiv efectele negative asupra economiilor emergente ale înăspririi politicii monetare în economiile avansate.

Preţurile gazelor naturale au urcat la niveluri record în anumite părţi ale lumii, dar FMI se aşteaptă la o revenire la un nivel mai normal al preţurilor energiei în cursul anului viitor, pe fondul ajustării livrărilor, a afirmat purtătorul de cuvânt al Fondului.

Acesta nu a comentat solicitarea administraţiei Biden ca unele dintre ţările cele mai mari consumatoare de petrol, inclusiv China şi Japonia, să ia în considerare eliberarea unor cantităţi din rezervele lor de ţiţei, într-un efort coordonat pentru scăderea preţurilor şi stimularea redresării economiei.

Luna trecută, Comitetul Monetar şi Financiar Internaţional (IMFC) al Fondului Monetar Internaţional a cerut sporirea monitorizării dinamicilor inflaţioniste şi a solicitat autorităţilor să fie pregătite „să adopte măsuri decisive pentru a menţine stabilitatea preţurilor”.

Actuala creştere a inflaţiei încă este evaluată ca fiind determinată de factori temporari

„Actuala creştere a inflaţiei încă este evaluată ca fiind determinată de factori temporari, dar acum pare mai puţin tranzitorie decât ne-am aşteptat anterior, iar riscurile la adresa perspectivelor privind inflaţia pe termen scurt sunt în creştere, într-un mare număr de ţări”, se arată în comunicatul IMFC.

Economia mondială intră într-o fază de risc inflaţionist, a avertizat în octombrie Fondul Monetar Internaţional, făcând un apel către băncile centrale să fie „foarte, foarte vigilente” şi să ia măsuri devreme pentru a înăspri politica monetară dacă presiunile preţurilor se vor dovedi a fi persistente.

Cu ocazia publicării noului raport World Economic Outlook, economistul şef al FMI, Gita Gopinath, a spus că, datorită solidităţii revenirii economice, este prea devreme să vorbim despre stagflaţie chiar dacă unele probleme de aprovizionare au stimulat inflaţia.

„Am ştiut întotdeauna că la o revenire dintr-o gravă contracţie vor exista probleme legate de decalajul dintre ofertă şi cerere. Speranţa noastră era că situaţia se va echilibra până la acest moment al anului…Dar am fost loviţi de şocuri suplimentare, inclusiv unele şocuri provocate de fenomenele meteo, iar asta face ca dezechilibrele să persiste o perioadă mai îndelungată”, a transmis Gita Gopinath.

Scenariul de bază al FMI este că inflaţia va creşte semnificativ până la finele anului, după care se va modera la mijlocul lui 2022, iar ulterior va reveni la nivelul la care era înaintea pandemiei. Însă, raportul WEO publicat recent atrage atenţia că „riscurile inflaţioniste sunt orientate în sus” şi sfătuieşte băncile centrale să acţioneze dacă presiunile preţurilor dau semne că vor persista.