Este vorba despre Spania, iar spitalele din Madrid, cel mai afectat oraș din țara europeană, sunt din nou în pragul colapsului din cauza creșterii dramatice a numărului de cazuri de coronavirus și a personalului medical insuficient.

Motivul pentru care virusul se transmite atât de ușor ar putea fi faptul că în Madrid, casele dar și chiriile sunt exorbitante, așa că familiile împart locuințe mici.

Totodată, nu sunt suficiente laboratoare, iar testarea este anevoioasă, iar ptrivit Organizației Mondiale a Sănătății, numărul deceselor a crescut cu aproape 30% săptămâna trecută în Europa, în pofida faptului că la nivel mondial cifrele au scăzut cu 10%.

În ceea ce privește o eventuală reacția a responsabililor politici și experți epidemiologi, aceștia doar se întrec în apeluri și argumente.

A fost nevoie de intervenția poliției

În același timp, restricțiile impuse de autorități au stârnit un val de nemulțumiri în rândul cetățenilor, astfel că polițiștii au intervenit violent în Madrid pentru dispersarea protestatarilor.

Restricţiile impuse de agravarea situației epidemiologice din Madrid au încins spiritele, joi seară, pe străzile capitalei spaniole.

Astfel, polițiștii au acționat cu o brutalitate ieșită din comun pentru a dispersa mulțimea. Și nu doar că autoritățile nu dau înapoi, dar vineri au anunțat înăsprirea măsurilor.

De asemenea, o altă măsură luată a fost mărire de la 37 la 45 numărul cartierelor din Madrid plasate în carantină. Peste un milion de madrileni, adică spre 20% din populația capitalei, pot părăsi cartierul doar pentru muncă, studii sau urgenţe medicale.

România, în prag de colaps

Nici în România lucrurile nu stau foarte bine. Potrivit ultimei informări a Grupului de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.629 de cazuri noi de COVID-19, din 25.494 de teste efectuate.

Totodată, alți 42 de români au murit din cauza infecțiilor cu coronavirus, iar la terapie intensivă sunt internați 508 pacienți cu COVID-19.

În total, până la data de 25 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 119.683 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19),  iar 4.633 au decedat. De asemenea, 96.158 de pacienți au fost declarați vindecați.