bet365 pune sub semnul întrebării acțiunile și comportamentul ONJN și al angajaților săi, întrucât acestea contrazic în mod evident scopul declarat al autorității, acela de a proteja jucătorii români. ONJN a ignorat tratamentul corect față de bet365 și a demonstrat, în declanșarea procedurilor împotriva jucătorilor, cum protecția consumatorului pe care ONJN susține că o asigură cetățenilor români, a fost încălcată. 

Dreptul de a opera al bet365

Pe 7 septembrie 2015, ONJN a luat decizia de a acorda bet365 dreptul provizoriu de a opera, până la implementarea completă a regimului de licenţe. Cu toate acestea, ONJN a susţinut ulterior că acest drept provizoriu nu începea decât de la 1 octombrie. Deși nu exista niciun temei legal Așadar, ONJN a revenit asupra deciziei fără niciun temei legal pentru această susținere ulterioară, ONJN a impus închiderea site-ului bet365 pentru simplul motiv ca bet365 a operat între 11 și 30 septembrie.

Subliniem că bet365 este licenţiată în mai multe pieţe reglementate din lume și cunoaște foarte bine implicațiile unor operări reglementate. Prin urmare, a deservit în trecut jucătorii din România sub auspiciile mai multor licenţe acordate de state membre UE, deci a operat întotdeauna pe baza unor acte legale corecte. bet365 consideră cu convingere că a acționat tot timpul în conformitate cu prevederile legislației aplicabile românești și europene.

Spre deosebire de alte organisme de supraveghere, ONJN a arătat atât lipsa de transparență în deciziile luate, cât și incapacitatea de a aplica un tratament corect. bet365 a demarat procedurile legale împotriva deciziilor recente ale ONJN şi este încrezătoare că va reuși să demonstreze că acţiunile autorității din România nu au avut un temei legal.
Amenzile pentru jucători

Pentru a sprijini jucătorii și piaţa în general să identifice legalitatea activităţilor operatorilor, ONJN a creat și a publicat o „listă neagră” a operatorilor nelicenţiaţi, cunoscuţi că acţionează pe piaţa românească. bet365 nu a fost inclusă niciodată pe această listă neagră, ci numai pe lista de operatori aprobaţi.

În ciuda faptului că bet365 nu se afla pe "lista neagră" a ONJN, autoritatea a început să contacteze și să amendeze clienții companiei pentru activitățile din perioada 11-30 septembrie. În mod evident, protecţia și asigurarea pe care ONJN declară că le asigură cetăţenilor români sunt de fațadă.

Nu este deloc clar scopul unor astfel de acţiuni, cu excepția poate a celui de a colecta fonduri pentru bugetul de stat, în dauna cetăţenilor români, ale căror activități au fost perfect justificabile, întrucât s-au bazat pe informaţiile disponibile public. Singura explicaţie alternativă posibilă este că o astfel de acţiune favorizează tratamentul clar discriminatoriu față de bet365, sprijinind astfel înlăturarea de pe piață a bet365 în favoarea competitorilor săi.
Să spunem că bet365 este supusă unui tratament nedrept este prea puțin și fără precedent din experiența bet365 cu orice altă autoritate de reglementare din lume. bet365 pune la îndoială etica și legalitatea din spatele deciziei de a viza clienții în astfel de împrejurări și evaluează în prezent toate opţiunile disponibile pentru a-i sprijini pe cei afectați de această situație.

Ce spune vicepreşedintele ONJN

Inspectorii Oficiului Naţional pentru Jocurile de Noroc (ONJN) vor stabili sancţiunile pe care le vor primi jucătorii care au pariat pe site-urile neautorizate de jocuri de noroc, dar scopul nostru nu este neapărat de a sancţiona, ci ne gândim şi la partea preventivă, a declarat, Gabriel Gheorghe, vicepreşedintele Oficiului Naţional pentru Jocurile de Noroc.

“Inspectorii Oficiului vor stabili sancţiunile pentru fiecare jucător care a accesat şi a jucat pe site-urile neautorizate de jocuri de noroc. Deocamdată, facem o analiză a situaţiei pentru fiecare site în parte. Banii se pot returna către jucători. La momentul actual, este în curs derularea activităţii de selecţie şi monitorizare a jucătorilor care au pariat pe site-urile respective. Nu avem încă o situaţie concretă. Există şi varianta unui avertisment dacă fapta nu este foarte gravă, mai ales în cazul în care vorbim despre prima abatere. Vom merge şi pe partea preventivă de informare a jucătorului să nu mai acceseze site-urile ilegale. Cei care au primit procesele verbale de amendă rămân să plătească şi, probabil, că vorbim despre jucători care au jucat sume mari de bani. Repet, scopul nu este de sancţiona în mod automat şi încercăm să mergem pe faza de prevenţie. NU era nici vina jucătorului în totalitate”, a afirmat Gheorghe.

La rândul său, directorul general al Direcţiei de Informatizare şi Monitorizare din cadrul Oficiului Naţional pentru Jocurile de Noroc, Sebastian Ionescu, a menţionat că numărul site-urilor care organizează în mod ilegal jocuri de noroc cuprinde, la ora actuală, aproximativ 150 de organizatori.

“Există o listă neagră a site-urilor de jocuri de noroc care se regăseşte pe site-ul Oficiului Naţional pentru Jocurile de Noroc. Această listă trebuie implementată de toţi providerii de internet, în sensul restricţionării acestor site-uri. Mulţi provideri au implementat această listă, de a restricţiona accesul românilor la acest tip de site-uri. Numărul site-urilor se actualizează lunar, iar acum sunt în jur de 150”, a afirmat Ionescu.

Reprezentantul ONJN a precizat că, în mod normal jucătorii care au depus fonduri pe un astfel de tip de site ar trebui să primească banii înapoi de la organizatori pe acelaşi canal prin care s-au operat tranzacţiile.

'Pentru jucătorii care au fonduri pe aceste site-uri, organizatorul este obligat cumva să le returneze aceşti bani pe acelaşi canal pe care au fost plătiţi. În ceea ce priveşte sancţiunile la adresa jucătorilor, nu vă pot răspunde concret la acest lucru pentru că acestea depind de decizia Direcţiei de control din cadrul Oficiului, care va stabili gravitatea faptei. În cazul site-ului Bet 365 există o informare, în sensul că nu mai are drept de operare în România, deci nu mai poate oferi jucătorilor români posibilitatea de a juca. Operatorul nu se află în lista neagră pentru că a funcţionat o perioadă în mod legal. Aceşti jucători au dreptul de a-şi retrage banii depuşi în contul respectiv', a explicat directorul ONJN.

Recent, informaţii publicate în mass-media anunţau faptul că mai mult de 50.000 de români ar urma să fie amendaţi cu până la 10.000 de lei fiecare, pentru că au jucat pe site-uri de pariuri fără autorizaţie în România. În acest sens, ONJN ar fi început procedurile legale împotriva pariorilor care nu au respectat legea, urmând a fi notificaţi, în următoarele şase luni. Lista neagră a organizatorilor ilegali de jocuri de noroc poate fi consultată pe pagina de internet a Oficiului Naţional pentru Jocurile de Noroc.