Fostul director al Departamentului European, Reza Moghadam, a demisionat în luna iulie, iar de atunci Thomsen a asigurat interimatul funcţiei.

Thomsen a fost negociatorul-şef al Fondului în relaţia cu România în perioada 1996-1998.

"În cei 32 de ani de carieră la FMI, Poul a avut numeroase contribuţii, ca membru, manager şi senior director în cadrul instituţiei. Este extrem de respectat în interiorul şi în afara Fondului, pentru calităţile intelectuale şi experienţa operaţională şi tehnică. În ultimul timp, Thomsen a jucat un rol esenţial în cadrul unora dintre cele mai dificile programe din Europa", a afirmat Christine Lagarde, într-un comunicat al FMI.

În timpul crizei financiare, Thomsen a fost şeful delegaţiei FMI pentru Irlanda, prima ţară europeană dezvoltată afectată de criza financiară. El a condus apoi programele FMI pentru Grecia şi Portugalia.

După numirea sa ca director interimar al Departamentului European, pe 30 iulie, Thomsen a coordonat relaţiile FMI cu Grecia, ca şi alte programe ale FMI în Europa, precum cele din România şi Ucraina.

De naționalitate daneză, Thomsen a absolvit un program de masterat al Universităţii din Copenhaga şi şi-a început cariera la FMI în 1982. În anii '90 şi începutul anilor 2000, Thomsen a avut numeroase misiuni în state din Europa Centrală şi de Est, iar în perioada 2001-2004 a fost reprezentantul Fondului la Moscova.

Poul Thomsen a fost numit director adjunct al Departamentului European în 2008, poziţie pe care a deţinut-o până la numirea sa ca director interimar.