ISU Argeș a primit sâmbătă o solicitare de intervenție în cazul unei persoane luată de apă în localitatea Albești de Argeș, sat Albești Ungureni. Este vorba despre o femeie care a fost luată de apă în localitatea Albești Ungureni, județul Argeș. Ea a fost scoasă de localnici și transportată la spital.

O femeie a fost luată de ape

„Femeia are activitate cardiacă și este transportată la spital de către un echipaj mixt SMURD – SAJ”, a transmis ISU Argeș.

 

Localităţile Călimăneşti, Perişani, Păuseşti – Măglaşi, Bujoreni, Berislăveşti, Băile Olăneşti, Muereasca, Dăeşti, Sălătrucel, Vlădeşti şi Runcu din judeţul Vâlcea se află sâmbătă după-amiaza sub avertizare meteorologică cu Cod Roşu de averse torenţiale care vor acumula peste 45 – 55 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelie puternică cu rafale de peste 60 km/h şi grindină.

Locuitorii se tem că apa le-ar putea inunda casele, dacă ploaia nu se va opri. Meteorologii spun că aceste fenomene se vor restrânge în cursul acestei nopți spre sud-vestul țării.

 Cod portocaliu de viituri

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a instituit un Cod portocaliu de viituri, valabil până duminică la ora 14:00 pe râuri din 12 de judeţe.

Potrivit INHGA, se pot depăşi cotele de apărare pe anumite râuri din judeţele: Caraş Severin, Mehedinţi, Dolj, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Argeş, Olt, Teleorman, Dâmboviţa, Prahova şi Ilfov.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele: Gorj, Mehedinţi, Vâlcea şi Olt.

„Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare”, precizează hidrologii.

Totodată, în intervalul 3 iunie 2023, ora 12:00 – 4 iunie 2023, ora 24:00, intră în vigoare Codul galben pe râurile din judeţele: Bihor, Cluj, Hunedoara, Arad, Alba, Sibiu, Caraş Severin, Timiş, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Vâlcea, Argeş, Olt, Teleorman, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Tulcea şi Constanţa.

Bazinele hidrografice afectate sunt: Someşul Mic, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Desnăţui, Desnăţui, Jiu, Olt, Călmăţui, Vedea, Argeş, Ialomiţa, râurile din Dobrogea.