Campania este una dintre potenţialele măsuri pe care Marea Britanie le au în vedere pentru reducerea numărului de lucrători români şi bulgari care ar putea ajunge pe teritoriul britanic începând cu anul viitor. Potrivit informaţiilor apărute în presă la finalul săptămânii trecute, un ministru britanic a apreciat că o astfel de campanie ar ”corecta impresia că străzile de aici (Marea Britanie) sunt pavate cu aur”.
Nu există deocamdată date despre cum va arăta exact această campanie sau dacă această strategie de a ilustra Marea Britanie ca un loc oribil îi va face pe români să se bucure de Munţii Carpaţi şi pe bulgari de staţiunile lor de la Marea Neagră. Există şi precedente. În anul 2007, compania Eurostar a lansat o campanie publicitară în Belgia pentru trenurile sale spre Londra arătând un skinhead tatuat care urina într-o cană de ceai din porţelan – continuă publicaţia britanică.
Opţiunile aflate acum în discuţie includ şi propunerea de a li se cere migranţilor să părăsească teritoriul britanic dacă nu reuşesc să îşi găsească un loc de muncă în termen de 3 luni de la intrarea în Marea Britanie. Totuşi, guvernul de la Londra nu crede că încheierea măsurilor de tranziţie pe piaţa muncii, la finalul anului, va fi urmată obligatoriu de un aflux masiv de lucrători bulgari şi români, dar este conştient de importanţa acestei chestiuni pentru electoratul britanic.
Grupuri precum MigrationWatch au estimat că 250.000 de lucrători români şi bulgari vor veni în Marea Britanie în următorii cinci ani, deşi aceste cifre sunt controversate. Un parlamentar conservator britanic, Philip Hollobone, susţine că în doi ani numărul românilor şi bulgarilor care vor ajunge pe teritoriul britanic va însuma 425.000 de persoane.
Cifrele sunt combătute de experţi, mai ales pentru că ele au la bază acelaşi de tip de estimare ca atunci când guverne europene au introdus măsuri temporare de control al imigraţiei după ce ţări ca Polonia şi Cehia au aderat la UE în 2004, pentru a stopa afluxul de lucrători central-europeni în Europa Occidentală, adaugă sursa citată.
Sursa: Agerpres