Pentru cel care îşi planifică propria carieră, mesajul este: înainte de a-ţi forma sau consolida abilităţi pentru un anumit job, asigură-te că el continuă să fie important în contextul economic actual şi că se bazează pe abilităţile pe care le ai în vedere.

Mulţi dintre cei peste 100.000 de şomeri din oraşul meu, Cincinnati, se întorc la vechile locuri de muncă, pe măsură ce economia americană îşi revine. Totuşi, unii dintre ei constată că joburile lor au dispărut pentru totdeauna. Acesta este unul dintre efectele recesiunii.Crizele conduc la schimbări structurale în interiorul organizaţiilor, mult dincolo de reducerea costurilor la un strict necesar. Printre consecinţele pozitive ale schimbărilor structurale se află creşterea productivităţii şi competitivităţii afacerii. Pe de altă parte, asemenea schimbări amplifică şomajul şi costurile aferente. Există însă soluţii care îi ajută pe angajaţi şi pe şomeri să se adapteze la rigorile unei economii în care schimbarea este regula. Odată ce au constatat că vechile lor joburi nu au şanse să fie resuscitate, ei trebuie să identifice acele ocupaţii potrivite abilităţilor de care dispun, chiar dacă vor fi activităţi foarte diferite faţă de tot ceea ce au făcut anterior. Poate fi, pentru ei, primul pas către o nouă carieră, ar putea impune o recalificare sau un retraining, dar în niciun caz startul nu se dă de la punctul zero. Printre abilităţile pe care angajatorii le consideră că au devenit cele mai importante în ultimii ani, potrivit unui studiu din 2008, se numără adaptabilitatea  şi flexibilitatea, gândirea critică şi rezolvarea de probleme, profesionalismul şi etica muncii, munca în echipă şi capacitatea de colaborare, competenţele din categoria IT. Toate, cu excepţia celor din urmă, sunt din categoria aşa-numitelor soft skills, abilităţi ce se transferă cu uşurinţă de la un job la altul.

Un studiu realizat de centrul nostru de educaţie şi cercetare economică a stabilit 12 astfel de abilităţi pe care le considerăm cruciale (printre care, originalitatea, învăţarea activă, percepţia socială, capacitatea de a identifica semnificaţii, plus cele deja menţionate mai sus) şi a identificat ocupaţiile în care sunt folosite intensiv. Surprinzător, sunt joburi mai curând tehnice (ingineri din aeronautică, fizicieni, cercetători în domeniul medicinei, de exemplu), cu un venit mediu  anual de peste 100.000 de dolari. Pentru cel care în această clipă se află în căutarea unei slujbe, mesajul este acesta:  inventariază şi evaluează bagajul propriu de soft skills şi dezvoltă-le, pentru că de ele depinde capacitatea de adaptare la un mediu aflat în schimbare şi în creştere.

Pentru cel care îşi planifică propria carieră, mesajul este: înainte de a-ţi forma sau consolida abilităţi pentru un anumit job, asigură-te că el continuă să fie important în contextul economic actual şi că se bazează pe abilităţile pe care le ai în vedere. Iar pentru orice om angrenat în această economie aflată în plină schimbare, mesajul este acesta: diversificarea abilităţilor personale, cu deosebire a celor care pot fi transferate de la o ocupaţie la alta, poate reprezenta un avantaj decisiv. 

George Vredeveld este profesor de economie şi directorul Centrului de Educaţie şi Cercetare Economică de la Universitatea din Cincinnati.