S-a strigat și s-a protestat serios pe tema scumpirilor la carburanți în ianuarie. În van. Protestatarii au văzut, probabil, cât de mult succes au, așa că au cam renunțat. Iar „petroliștii“ și-au văzut de treabă, adică au continuat majorările de prețuri. Vi se părea incredibil ca benzina să coste peste 5 lei pe litru? Ei bine, a ajuns deja la 6 lei pe litru.
Avem, în schimb, explicații pline de solidaritate. „Este un lucru rău că se majorează prețurile, pentru că aceste majorări nu sunt justificate“, a declarat ministrul finanțelor publice, Gheorghe Ialomițianu. „Mulți producători au spus că din cauza accizelor, dar eu cred că aceștia aveau în plan majorarea prețurilor“, a adăugat Ialomițianu, care dă vina și pe modul în care s-a făcut privatizarea Petrom și cere ANAF să continue verificările.
Ce nu spune ministrul de finanțe este de ce au fost modificate prin Hotărârea nr. 150/2010 normele de aplicare a accizelor pentru carburanții care conțin biocombustibili, lăsând să se înțeleagă că acciza pentru bicombustibili este la același nivel cu carburanții de bază. Modificare care, într-adevăr, a dus la ultima scumpire a carburanților, conform comunicatului OMV Petrom.
Scădere de 29% a vânzărilor în ianuarie
Dacă autoritățile au dreptate, eliminarea scutirii la accizarea bicocombustibililor a avut loc deoarece producătorii nu s-au conformat legilor europene, care arată că este necesară o pondere de 5% a acestora în cantitatea de carburanți vândută, ori la noi procentajul este de 4%. Din păcate, nici nu s-a explicat acest lucru, iar producătorii au majorat prețul în consecință. Indiferent de cauze, scumpirea rămâne valabilă și se simte cel mai mult în buzunarele populației. Care a trecut, conform datelor Institutului Național de Statistică, la cel mai eficient protest posibil: refuzul de a mai cumpăra. Comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule a scăzut, în ianuarie, cu 28,9% față de decembrie și cu 15,4% față de ianuarie 2010.
O scădere care se va simți, mai devreme sau mai târziu, și în profiturile petroliștilor. Reducerea vânzărilor, alături de revenirea cotației barilului sub 100 de dolari și de aprecierea leului față de dolar, ar trebui să ducă la ieftinirea carburanților în următoarele luni. Ar fi bine însă și ca Guvernul să devină mai transparent și să oblige și producătorii să publice modalitatea de calcul a prețului benzinei și motorinei.
Populația a trecut la cea mai eficientă metodă de protest: cumpără tot mai puțină benzină și motorină

14 martie 2011, 08:16
Ultima modificare în 14 martie 2011, 10:16
Benzina a ajuns aproape de 6 lei pe litru. Producătorii și transportatorii dau vina pe Guvern de această dată, pentru impunerea accizei și la biocombustibili. Răspunsul Finanțelor: „intensificăm controalele“.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook