Victor Ponta este părere că nu alegerile sunt prioritatea românilor în acest moment, ci riscurile asupra sănătăţii reprezentate de pandemia de COVID-19.

În același timp, liderul Pro România  consideră că actuala guvernare refuză în mod intenţionat să crească capacitatea de testare în sistemul public, descuranjând oamenii să se testeze, fapt care a făcut ca România să fie în vârful clasamentului la numărul de persoane pozitive raportat la cele testate.

„Sunt absolut convins că prioritatea românilor în acest moment nu o reprezintă alegerile. Dacă aş fi fost astăzi prim ministru, dacă Iurie (Iurie Leancă – n.r.) ar fi fost prim ministru, am fi încercat ceea ce într-adevăr îi interesează pe oameni. Cum e cu pandemia şi cu sănătatea. Eu vă spun de pe acum, e clar că e o politică. La început putea să fie aşa, o greşeală, dar pare că e o politică în România să nu se facă teste. Noi testăm 10% din cât testează Italia, Spania sau Franţa şi după aceea anunţăm că avem acelaşi număr de cazuri sau un pic mai mic. Până pe 27 septembrie, ca să nu se vadă numărul real de îmbolnăviri, nu o să avem teste în zona publică finanţate de stat, aşa cum ar fi normal.

Cei care au nevoie să plece din ţară sau au o altă problemă stringentă se duc în privat, plătesc o sumă importantă pe care nu şi-o permit mulţi oameni. Eu am un salariu bun de parlamentar, dar nu aş putea să fac un test pe săptămână, că e scump şi statul nu-ţi decontează acest test. Atunci ţinem numărul de teste foarte jos şi din cauza asta suntem pe primul loc în Europa la cazul testelor, pentru că guvernul în mod intenţionat nu vrea să facă teste ca să ne arate ce bine e şi că nu e nicio problemă cu alegerile”, a declarat Victor Ponta.

Mii de oameni se vor infecta

Totodată, liderul Pro România susține că odată cu începerea alegerilor locale, mii de români se vor infecta cu noul coronavirus, iar situația va scăpa de sub control.

„Foarte mulţi oameni s-au infectat şi se vor infecta în timpul campaniei electorale. Cât de mult te păzeşti, cu mască, cu dezinfectant, cu stat cât putem mai răsfiraţi, foarte mulţi se vor infecta. Gândiţi-vă la cei care merg la secţiile de vot. Sunt 18.500 de secţii de vot. În fiecare secţie de vot sunt cel puţin 15 oameni de la partide, preşedinte, vicepreşedinte, jandarm, care stau de dimineaţa până noaptea acolo. Încep şcolile, toată lumea spune că atunci va creşte numărul de îmbolnăviri, se reîntoarce lumea din vacanţe, vine vremea rea, încep gripele de sezon, şi noi în loc să ne ocupăm de chestiile astea care şi aşa sunt greu de gestionat, îi facem plăcerea lui Orban să facem alegeri. Ca să ce? Facem alegeri ca să nu se mai aleagă Chirică de la PSD ci să se aleagă Chirică de la PNL. Pe bune, merită?”, a spus Victor Ponta.

În acelaşi context, liderul Pro România şi-a exprimat îndoiala cu privire la succesul unei viitoare colaborări la guvernare între PNL şi USR.

„Probabil că ştiţi, cine scapă până pe 27 (septembrie – n.r.) şi nu se îmbolnăveşte stă o săptămână acasă şi începe campania pentru parlamentare. Îi interesează să facă rapid alegeri ca să facă ei un guvern extraordinar de bun, PNL cu USR. Cred că la Iaşi aveţi prima probă despre cât de bine se vor înţelege PNL cu USR, cu scandal, trădări, acuzaţii. Adică o să vi se pară Convenţia Democratică de acum douăzeci şi ceva de ani o chestie de oameni serioşi şi plângi. Dacă ei îşi scot ochii de pe acum, dacă nu sunt în stare să facă nimic acum ce credeţi că vor face? Din acest punct de vedere, cu Pro România nu vom face blaturi nici cu PNL, nici cu PSD, nici cu altcineva. O să ne luptăm să construim drumul nostru.

Asta am făcut de când ne-am înfiinţat. Noi prezentăm candidaţi buni. Pro România nu l-am făcut pentru 2020. Cei care vor câştiga vor câştiga acum, cei care nu vor câştiga vreau să rămână să se lupte, să se pregătească pentru 2024, când sunt convins că Pro România va fi cel mai important partid din România dacă rezistăm şi mergem pe acest drum”, a mai spus Ponta.