Garda de Mediu a amendat Portul Constanța după incendiu. Au fost degajate în atmosferă emisii poluante

În urma incendiului produs în noaptea de duminică spre luni la o magazie de materiale din dana 90 de la Portul Constanţa, Garda de Mediu a constatat că în atmosferă au fost degajate emisii poluante, iar 500 de kilograme de substanţe periculoase au ars. Reprezentanţii Gărzii de Mediu au desfăşurat verificări post-incident şi au decis să sancţioneze societatea responsabilă cu o amendă de 15.000 de lei.

”Suprafaţa afectată de incendiu a fost de aproximativ 300 de metri pătraţi. Au ars circa 200 de litri de ulei de motor, dar si circa 500 de kilograme de deşeuri periculoase depozitate într-un compartiment al magaziei: ambalaje de plastic contaminate cu substanțe periculoase, absorbanţi, filtre de ulei, tuburi fluorescente. Incendiul a fost lichidat de echipajele ISU Dobrogea în aproximativ o oră, timp în care s-au degajat în atmosferă emisii poluante. Societatea a fost amendată cu 15.000 lei conform Legii 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător”, au precizat reprezentanţii Gărzii de Mediu.

Reprezentanții Gărzii de Mediu au adăugat că operatorul deține autorizație de mediu pentru desfășurarea activităților de reparare și întreținere a navelor și bărcilor și că a anunțat incidentul conform obligațiilor stabilite prin actul de reglementare.

Incendiu într-o magazie de uleiuri

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea au informat că pompierii au fost chemați să intervină la un incendiu izbucnit într-o magazie de uleiuri, situată în dana 90 de la Portul Constanța. La locul incidentului s-au deplasat mai multe echipaje de pompieri.

Incendiul a izbucnit luni, pe data de 20 mai, în jurul orei 04:42. La fața locului au intervenit două autospeciale de stingere cu apă și spumă și echipajul SMURD B2 de la Detașamentul Port, o autospecială de stingere cu apă și spumă și un vehicul AISI de la Detașamentul Fripis, precum și o autospecială de stingere cu apă și spumă de la Detașamentul Palas.

De asemenea, echipajul CBRN și SPSU Oil Terminal au fost prezenți la locul intervenției. Când echipele de intervenție au ajuns la fața locului, incendiul se extinsese pe o suprafață de peste 400 de metri pătrați. Din interior, pompierii au extras un rastel cu butelii. În magazie erau depozitați 200 de litri de ulei de motor uzat. Pompierii au reușit să stingă focul.

„La ora 4:44 incendiul a fost lichidat. In interior se aflau depozitați 200 l ulei de motor uzat, cu degajări mari de fum”, au precizat reprezentanții ISU Dobrogea.

Un bărbat de 35 de ani a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD sosit la Portul Constanța după ce a suferit arsuri minore la braț. Acesta a refuzat însă transportul la spital.