Polonia intenționează să stabilească o dată limită pentru energia electrică pe bază de cărbune, a declarat luni secretarul de stat pentru climă Urszula Zielinska. Anunțul marchează o schimbare față de poziția guvernului anterior în ceea ce privește schimbările climatice.

Polonia schimbă direcția privind clima

Alegerile din Polonia din octombrie 2023 au pus capăt la opt ani de guvernare a partidului Lege și Justiție (PiS) și au dus la un nou guvern care, potrivit lui Zielinska, a declarat că își intensifică eforturile în domeniul mediului – inclusiv o dată de eliminare treptată a energiei pe bază de cărbune.

„Numai cu o dată exactă putem planifica și numai cu o dată de sfârșit industria poate planifica, oamenii pot planifica. Așa că da, absolut, vom căuta să stabilim o dată limită”, a declarat ea reporterilor la Bruxelles, potrivit Reuters.

Polonia obține aproximativ 70% din energia sa din cărbune, combustibilul fosil care emite cel mai mult CO2, deși în ultimii ani a crescut producția de energie eoliană și solară.

Guvernul precedent a încheiat un pact cu sindicatele pentru a continua să exploateze cărbune până în 2049. Însă oamenii de știință susțin că este nevoie de reduceri drastice ale emisiilor provenite din arderea cărbunelui în acest deceniu pentru a evita schimbările climatice grave. Secretarul general al ONU, António Guterres, a îndemnat toate țările din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) să elimine treptat cărbunele până în 2030.

Zielinska, care a fost numită în decembrie, a declarat că noul guvern revizuiește planurile Poloniei în materie de climă și energie și că orice modificare va sprijini lucrătorii și industriile afectate.

„Totul este în curs de revizuire, cu scopul de a intensifica eforturile, dar și de a asigura persoanele care ar putea fi cele mai afectate, industriile, de asemenea, pentru a ne asigura că industriile sunt cu adevărat tranziționate fără probleme către noile ramuri verzi”, a spus ea.

Varșovia s-a opus anterior anumitor măsuri de mediu în cadrul UE

Anul trecut, Varșovia a acționat Bruxelles-ul în instanță în încercarea de a anula politicile UE în materie de climă, inclusiv interzicerea în 2035 a noilor mașini care emit CO2.

Zielinska a declarat că Varșovia este, de asemenea, pregătită să îmbrățișeze un obiectiv al UE de reducere a emisiilor cu 90% până în 2040 și că va face presiuni pentru a se asigura că impactul asupra societății este abordat.

Cu toate acestea, în comentariile publicate mai târziu, luni, pe platforma de socializare X, ea a părut să își îndulcească tonul.

„Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că avem deja o declarație clară privind obiectivul de reducere a emisiilor pentru 2040 într-un stadiu atât de timpuriu”, a scris ea.

„Astăzi, ne declarăm deschiderea pentru negocieri și un anunț al abordării constructive a Poloniei în ceea ce privește politica climatică … Poziția guvernului cu privire la obiectivul climatic pentru 2040 va fi dezvoltată după ce va fi anunțată propunerea detaliată a Comisiei.”