”Comunitatea transatlantică care până acum a construit o bază pentru stabilitatea politică şi economică prin ‘Pax Americana’ se zdruncină. Indubitabil, avem nevoie de o regândire a rolului Poloniei în Europa în cadrul comunităţii transatlantice, a Poloniei ca integrator”, a declarat şeful executivului de la Varşovia, care a remarcat şi turbulenţele actuale cauzate de pandemia de COVID-19.

Morawiecki a adăugat că interesele Poloniei includ ”consolidarea NATO şi a comunităţii transatlantice în faţa ameninţărilor aflate dincolo de frontiera noastră estică, atât ameninţări apropiate, cât şi îndepărtate, unde puterea Chinei sporeşte şi nu putem să se ascundem capetele în nisip”.

În anii următori, cele mai importante provocări sunt tranziţia energetică şi mediul în schimbare, a opinat premierul Poloniei, care a menţionat că ţările Europei Occidentale sunt capabile să se dezvolte în secolele al XIX-lea şi al XX-lea ca rezultat al revoluţiilor industriale succesive, neglijând şi distrugând mediul lor natural.

Tranziţia energetică trebuie să fie corectă şi să ia în calcul istoria Poloniei în raport cu ţările occidentale, a spus Mateusz Morawiecki. ”Vrem să devenim independenţi de gazul rusesc şi de petrolul arab; noi nu avem aceste resurse”, a explicat el.

Polonia a reintrodus orele pentru bătrâni

Persoanele în vârstă din Polonia vor putea din nou să facă cumpărături fără a intra în contact cu restul populaţiei, magazinele fiind rezervate pentru ei timp de două ore zilnic, a anunţat sâmbătă premierul polonez Mateusz Morawiecki în urma unei creşteri record a numărului de infectări, relatează AFP.

La fel ca şi în cazul primului val de pandemie în primăvară, persoanele cu vârsta peste 60 de ani vor putea face cumpărături între orele 10 şi 12 în magazinele alimentare şi farmacii, a spus Mateusz Morawiecki, cerându-le de asemenea seniorilor să se protejeze şi să rămână acasă.

„Încercăm să stabilizăm situaţia, încercăm să reducem dinamica creşterii deceselor”, a declarat el pentru jurnalişti.

Noile măsuri vor intra în vigoare pe 15 octombrie.

Din cauza unei creşteri record a contaminării, purtarea de măşti în spaţiile publice este obligatorie în toată Polonia începând de sâmbătă.

„Al doilea val a sosit şi trebuie să îl confruntăm cu fermitate”, a declarat vineri Morawiecki pentru jurnalişti, explicând că întreaga ţară de 38 de milioane de locuitori va fi de acum considerată o „zonă galbenă”.