Polonia a inceput deja discutiile pentru intrarea in mecanismul monetar ERM-2, necesar adoptarii euro, a anuntat Zbigniew Chlebowski, lider al partidului de guvernamant Platforma Civica. Surprinzator, discutiile au inceput chiar in perioada de criza si dupa ce zlotul polonez a pierdut serios teren in fata monedei europene. Premierul Donald Tusk a adugat ca introducerea euro precum si intrarea in mecanism se pot face fara modificari constitutionale, deoarece legea fundamentala a tarii prevede ca indatoririle monetare sunt apanajul bancii centrale.

Pana la aceasta ora, presa poloneza nu a putut obtine declaratii concludente pe aceasta tema de la oficiali ai Ministerului de Finante de la Varsovia. Guvernatorul bancii centrale poloneze, Slawomir Skrzypek, s-a aratat ingrijorat de idee, precizand ca „nu exista motive economice care sa sustina intrarea in acest mecanism, cel putin nu in acest an. Nu suntem gata. Rata de schimb a zlotului nu eset inca suficient de stabila”.

Desi planurile guvernamentale au ca tinta pentru introducerea euro anul 2012, analistii financiari polonezi considera ca o data mai acceptabila ar fi 2013, sau, in conditiile adancirii crizei chiar 2014. Pentru a putea trece la euro, o tara mambra a UE trebuie sa intre pentru doi ani in mecanismul ERM-2, ce prevede obligatia pastrarii unei stabilitati a monedei nationala intr-o banda de fluctuatie cu o abatere maxima de 15%, precum si tinerea in frau a inflatiei.