Polonia a reuşit iniţial să ţină sub control focarul, însă cazurile au început să crească în ultimele săptămâni şi autorităţile au raportat vineri 903 noi infecţii, cel mai mare număr zilnic până în prezent.

Creşterea numărului de cazuri de COVID-19 a provocat îngrijorare în rândul unora dintre părinţi în legătură cu redeschiderea şcolilor.

„Fiecare copil, adolescent, iese pe stradă sau la magazin şi se poate infecta acolo. Nu văd necesară amânarea începerii anului şcolar”, a declarat ministrul educaţiei Dariusz Piontkowski în cadrul unei conferinţe de presă, scrie Agerpres.

Copiii nu vor fi obligaţi să poarte măşti în sălile de clasă, însă directorii vor decide în mod individual dacă vor impune obligativitatea purtării măştilor pe holuri şi în vestiare. Nu va fi introdusă măsurarea temperaturii.

În Polonia, ţară cu 38 de milioane de locuitori, au fost raportate 62.310 de cazuri de COVID-19, dintre care 1.960 de decese.

Ce se va întâmpla în România

Ludovic Orban le-a dat sfaturi părinților în ceea ce privește reîntiarcerea la școală a copiilor.

”Părinții să fie atenți și, dacă copiii lor au intrat cu persoană diagnosticată, ei pot să știe. Dacă cineva este diagnosticat pozitiv se face anchetă epidemiologică și poate să afle. Dacă are simptome, să nu își ducă copilul la școală. Copiii nu prea au simptome, iar dacă au simptome ușoare, nu prea le bagă în seamă, de aceea e greu de identificat.

Școala trebuie să înceapă, e dreptul la educație, un drept fundamental. Nu peste tot s-a făcut școală online, sunt copii care nu au acumulat informațiile pe care trebuiau să le acumuleze în perioada respectivă și trebuie acordat timp și pentru asta, pentru a primi informațiile pierdute.”, a explicat Ludovic Orban.

Vor asigura măști pentru elevii cu o situație precară

”Din cauza crizei economie a existat o reducere a bugetelor locale. Vom mai acorda niște sume din fondul de rezervă pentru a echilibra bugetele locale, pentru a compensa. Noi le vom deconta primăriilor și școlilor.

Este greu să asiguri și nici nu este corect să asigurăm măști pentru toți elevii. Elevii provin din familii diferite, iar pentru cei care provin din familii vulnerabile trebuie să le asigurăm aceste măști, dar pentru copii care vin din familii cu posibilități, este și o responsabilitate a părinților să asigure măști pentru copiii pe care îi trimit la școală. ”, a spus Ludovic Orban, la Digi 24.